REVIEWKlipsch

Luisteren


Rene Smit | 07 april 2005 | Klipsch

Om een indruk te krijgen van de prestaties van de Klipsch speakers werd een aantal bekende CD’s op de salontafel gelegd om één voor één in de lade van de Philips speler te verdwijnen. Deze keer mag Herman van Veen het spits afbijten met de verzamelaar "In Vogelvlucht" . Gekozen wordt voor het nummer "Signalen", een ingetogen lied waarbij op de CD uitgave gemakshalve het fraaie instrumentale gedeelte aan het eind van de track maar weggelaten is. Op de LP versie en het originele album is dit gedeelte wel te horen. Duidelijk is dat de Klipsch RB25’s met de hoorntweeters een uitermate breed beeld neerzet wat de hot spot minder kritisch maakt. Zelfs wanneer je iets uit het midden zit is er nog een behoorlijk stereobeeld te horen. De kinderstemmetjes die halverwege de track te horen zijn staan duidelijk meer naar voren in het geluidsbeeld dat over de gehele lijn wat platter lijkt te zijn. De stem van Herman klinkt mooi vol en warm en is prima te genieten. De volgende CD is: "Circle of one" van Oletta Adams. De laatste track op deze CD is "Everything must change". Halverwege deze track zit een grote dynamiek sprong, geen enkel probleem voor de RB25 speakers. Met groot gemak wordt de sprong gemaakt. Pianobegeleiding heeft veel power en gewicht en maakt het geheel zeer geloofwaardig. De stem van Oletta is niet ontdaan van haar specifieke karakter alleen is er wat minder lucht om de stem te horen, wederom is er wat minder diepte in het geluidsbeeld dan mijn Spendor’s bieden. Het is logisch dat er verschillen zijn, de RB25 kent een prijskaartje van 299 euro en mijn referentie speakers van Spendor kosten ongeveer 650 euro per stuk.

Klipsch RB25 (c) Xingo (c) Xingo"But Seriously" van Phil Collins is een CD waarbij het niet aan laag ontbreekt, sterker nog, met sommige speakers is het echt op het randje van teveel. De track "That’s just the way it is" is rustig maar het laag gaat diep en kent meerdere lagen. De Klipsch speakers weten niet alle laagjes te ontrafelen maar klinken wel mooi uitgebalanceerd. Het geheel wordt niet bonkerig of stroperig maar is juist strak en ritmisch. Dat was destijds voor mij persoonlijk de reden om de Rel Strata II subwoofer te verruilen voor de Klipsch KSW10. De Klipsch subwoofer was veel beter in staat de snelheid van mijn toenmalige Monitor Audio Studio 2 SE monitors bij te houden. De RB25 speakers blijken over eenzelfde signatuur te beschikken, it runs in the family! Uiteraard is het niet mogelijk het luistergedeelte af te sluiten zonder een live opname beluisterd te hebben.
Een aardig exemplaar is Peter Gabriël’s "Secret World live" met daarop diverse bekende en minder bekende tracks. Gekozen is voor het bijzonder dynamische "Sledgehammer".

In dit opzwepende nummer worden blazers en drums gebruikt om de aanwezige menigte uit zijn dak te laten gaan. Beluisterd via de Klipsch speakers voel ik me bijna één met het publiek, mijn voet tapt vrolijk mee op de maat en Peter Gabriël lijkt in de kamer aanwezig. Met dit soort muziek zijn de speakers in hun element. Ik maak me niet meer druk over zaken als diepte en detail maar feest mee met de menigte!


Conclusie


Klipsch is een merk met een duidelijk eigen filosofie, het draait bij hen om dynamiek en live gevoel. Een speaker met emotie dus. Bovendien zijn dit bij uitstek de eigenschappen voor een goede thuisbioscoop. Ben je als consument op zoek naar eigenschappen als extreme detaillering of een heel diepe soundstage zoek dan nog even verder. Zoek je echter emotie, power en het live gevoel ga dan zeker luisteren. Niet voor niets maken alle "Hardrock Cafés" gebruik van Klipsch speakers. Door de enorme aantallen speakers die Klipsch wereldwijd verkoopt zijn de prijzen uitermate concurrerend terwijl het oorspronkelijke Klipsch gevoel nog steeds aanwezig blijft. Er kan binnen de Reference serie een speakerset samengesteld worden die aan ieders eisen tegemoet komt of het nu stereo of surround betreft. Lekkere muziekmakers die Klipsch speakers……….


Prijs:

Klipsch RB25 299 euro per stuk

Importeur:
TES Nederland
Coenecoop 81a
2741 PH Waddinxveen
Tel. 0182-612669
Fax. 0182-614765
Internet: www.tesnl.nl
Email: info@tesnl.nl

Gebruikte Hardware: 

 • vM MA240 versterker
 • Philips vMDVD963sa multispeler
 • M-Audio Superdac
 • Clearaudio Champion draaitafel met Benz Micro MC20e element
 • vM PHM3 phonotrap
 • Marantz SR4300 surround receiver
 • Spendor S3 speakers
 • Spendor C3 centerspeaker
 • Klipsch KSW10 subwoofer
 • Polk FX3i surround speakers
 • Kabels: Siltech ST48G3 interlinks, Canare Digiflex digitale kabel, vM SC3Rxxx luidsprekerkabels
 • Accessories: Soundstyle audiorack, Master Base dempers

EDITORS' CHOICE