REVIEW

Nog prettiger

René van Es | 16 juni 2005 |

Veel later komen de luidsprekerkabels pas aan bod. Ergens tussen Engeland en mijn huis verdween de eerste set en na en paar weken waren zowel Chord als ik overtuigd dat ze niet meer boven water zouden komen, dus maakte Nigel een nieuw stel. Gelukkig maar, want de Odyssey is een welkome aanvulling op de Chameleon. Hoewel de waar te nemen verandering, ook na goed inspelen, ten opzichte van de eerder gebruikte Supra kabel niet zo groot is als met de interconnects. Het is voornamelijk een versterking van de voortreffelijke eigenschappen van de Chameleon wat ik kan waarnemen.

Chord - Chameleon Silver Plus & Odyssey 4 (c) Xing

Wat zich uit in de neutrale weergave die eerlijk en open is, zonder scherpte, zonder rafeltjes, wel met veel detail, steengoed midden en strak, diep laag. Vooral met de ATC speakers, die eerst single-wire waren aangesloten en nu bi-wire kabel zien, valt dat op. Wat ze al zo goed konden, een drie dimensionaal beeld reproduceren met een enorme snelle weergave, is alleen maar in heftigheid toegenomen. Ik hou van snelheid en Chord bedient mij op mijn wenken. De ruimte waarin ik luister is opmerkelijk vrij van resonanties en staande golven. De Chord kabels laten dat ook zo. Ze hebben nauwelijks een eigen karakter. Zeker geen toevoeging van warmte waarmee en slechte set klinkend gemaakt moet worden. Ook geen optrekken van de hoge tonen om schijntransparantie op te wekken dat al snel verandert in irritatie en luistermoeheid. Nee, als je de Chord ergens wilt plaatsen dan is dat in de hoek: eerlijk, neutraal en binnen de grenzen van de winkelprijs optimaal presterend. Later, single-wire aangesloten op de Impulse IMP, blijven ze geven waar ik van hou. Draai maar eens op mijn set Deborah Henson-Conant en je weet wat snelheid kan en doet voor muziek. Of Mariza die fado in mijn leven bracht. Of Kaas, Barber, Chieftains of Dire Straits. De grenzen van de set zijn eerder te vinden in stroomvoorziening, luidsprekers en stands, of de bron dan in de Chord kabels. Daar ben ik wel achter.


Nog prettiger


In een vorige recensie heb ik mij positief uitgelaten over The Chord Company kabels. Nu ben ik nog positiever omdat de kabels zo goed presteren in een set die meer toegesneden is op de prijs en de toepassing van de kabels. Het was een openbaring om te horen hoe de dac reageerde op de Chameleon Silver Plus. En hoe de speakers een octaaf hoger en lager zongen op de Odyssey kabel.

Chord - Chameleon Silver Plus & Odyssey 4 (c) Xing

Een set is een som der delen. Daar zit altijd een beperkende factor in. Ik kan zonder meer stellen dat deze Chord kabels die factor niet zijn. Levendig, snel, neutraal en open, het zijn steekwoorden die aangeven hoe de set bloeit als muziek door in de interlinks en speakerkabel stuwt, als voedsel door wortels en nerven. Het kruipt in je, legt beslag op je gemoed, laat je de intensiteit voelen van de artiest en zuivert je geest van dagelijkse beslommeringen. Dat doet niet alleen The Chord Company kabel in de set, daar is meer voor nodig, maar de kabels geven wel alle ruimte. Een mooi product tegen een meer dan aanvaardbare prijs.

Prijs:
Chord Chameleon Silver plus interconnect 169 euro (stereoset van 1 meter)
Chord Odyssey 4 bi-wire speaker kabel 416 euro (stereoset van 2 x 2,5 meter met banaanstekkers)


Importeur:

Joenit
Brusselsesteenweg 283
2800 Mechelen
België
Tel 0032 15 285585
E-mail: info@joenit.com
Web: www.joenit.com

Gebruikte Hardware: 

Digitaal:

  • Marantz CD63SE CD speler met Trichord Clock 2 modificatie
  • Musical Fidelity X-DAC V3 d/a converter met extra zware voeding

Versterking:

  • Van Medevoort MA240 geïntegreerde versterker

Luidsprekers:

  • Impulse IMP
  • ATC SCM 12
  • Dynaudio Sub 250

Stroomvoorziening:

  • Netsnoeren: Supra LoRad
  • Netspanning: Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok

Kabels en accessoires:

  • Interlinks digital: Canare Digiflex II Gold
  • Interlinks analoog: Linn Analogue, TAF, Chord Chameleon Silver Plus, No-name subwoofer kabel
  • LS-kabels: Supra Classic 4 mm2, Chord Odyssey 4
  • Meubels: Ikea Oppli
  • LS-stands: Alphason Aragon AG60-s


EDITORS' CHOICE