REVIEWKEF

Opstellen en luisteren

Patrick Hendriks | 15 september 2005 | KEF

De huidige versie van de Uni-Q driver in de Reference serie maakt gebruik van een copolymeer (kunststof) middentoner luidspreker en een elliptisch gevormde titanium tweeter. Hoewel deze combinatie de optimale puntbron benadert en een superieur stereo beeld geeft, blijkt in de praktijk dat in niet optimale ruimtes deze luidspreker enigszins scherp kan gaan klinken. Om dat probleem te ondervangen heeft de 203 (en ook de 201 en 205) in zijn huidige vorm een iets ander wisselfilter en biedt hij de gebruiker meer mogelijkheden om het geluid aan te passen. Die mogelijkheden om het geluid aan te passen bestaan uit het verzwakken van het laag (in één stap, vanaf ca. 300 Hz met 2 dB) en het versterken en verzwakken van het hoog (in vier stappen, vanaf ca. 2000 Hz, van +0,75 dB tot -1,5 dB). Hiermee kan de luidspreker dus enigszins worden aangepast aan de akoestiek van de ruimte. Vooral het verzwakken van het laag is een fijne optie omdat daarmee de luidspreker minder zwaar klinkt wanneer hij te dicht bij de achterwand wordt geplaatst.

KEF Reference 203 MK2

Luidsprekers van dit formaat klinken het best wanneer ze op minstens een meter van de achterwand geplaatst worden. Maar ja, om ze zo permanent in je woonkamer te plaatsen betekent dat je huwelijk heel goed is of je huis heel groot (of beide!). In de praktijk worden luidsprekers in de woonkamer toch meestal wel te dicht bij de achterwand geplaatst, waardoor het laag bij dit soort luidsprekers boemig wordt. Deze KEFs kun je in ieder geval daarop aanpassen: staan ze dicht bij de wand, dan pas je laagverzwakking toe. Ga je audiofiel genieten, dan trek je de luidsprekers van de muur en gaat de laagverzwakking in de uit-stand. De hoog-aanpassing zul je slechts eenmaal hoeven in te stellen, want die is niet zo zeer afhankelijk van de afstand tot de achterwand, maar meer van de algehele hardheid van de ruimte. In luisterruimtes die akoestisch nogal hard zijn kan het verzwakken van het hoog de luidspreker net wat milder laten klinken.


Luisteren.


De KEF`s 203 hebben een aantal weken in mijn luisterruimte gestaan en de alweer 8 jaar oude KEF Reference Model 3 vervangen. Eenmaal aangesloten viel bij de eerste CD die werd opgezet meteen op dat het geluid in grote lijnen overeenkomt met mijn eigen exemplaren. Gelukkig maar, want anders was er toch wel wat ernstigs aan de hand. Hoewel de verschillen klein zijn kan gezegd worden dat deze nieuwe luidspreker iets minder diep gaat, maar het laag dát eruit komt is strakker en gecontroleerder en daardoor zelfs iets gedetailleerder dan dat van mijn exemplaren. De verbeteringen zijn subtiel, maar het zijn wel verbeteringen.

KEF Reference 203 MK2

Voor het beoordelen van de geluidskwaliteit heb ik een groot aantal CD`s beluisterd. De algemene indruk is dat de KEFs een zeer goede geluidskwaliteit bieden, ongeacht de muzieksoort. Van Norah Jones tot Pink Floyd en van Madonna tot Mozart, het klinkt allemaal heel evenwichtig, in balans. Wel is belangrijk, zoals bij praktisch alle luidsprekers, dat ze op de juiste plaats worden opgesteld. Niet dat ze slecht klinken als ze minder optimaal worden gepositioneerd, maar je krijgt zoveel meer als ze staan waar ze moeten staan. En enkele centimeters maakt al verschil. Ook de hoeveelheid indraaiing van de luidsprekers is belangrijk en maakt dat het goed of heel goed klinkt. Natuurlijk hangt het erg af van de ruimte waarin de luidsprekers staan, maar het levert veel op om een paar uur te investeren in het vinden van de juiste opstelling. Sommigen zijn daar weken zoet mee...

MERK

EDITORS' CHOICE