REVIEWDynaudio

Rock

Guido de Kanter | 05 januari 2006 | Dynaudio

Maar helaas ben ik geen klassiek- en jazzverslaafde. Met mijn favoriete genre, rock, in de nog vrij lichte varianten grunge en metal, begonnen de Dynaudio-schoenen aardig te knellen. Al leverden de Audience 42’s een diepe en strakke, bevredigende bas, in mijn notitieblokje bleven predikaten achter als “suf”, “lui”, “ongeïnspireerd”. De muziek bleef al met muffig, flauw en in zichzelf gekeerd.

Ongetwijfeld heeft mijn kritiek te maken met de zeer nuchtere, “correcte” afstemming van de Dynaudio’s. Ik voel er niet veel voor om hier een debat te openen over wat het begrip “correct” dan wel mag inhouden in hifi-land, al moet ik Dynaudio nageven dat hun Audience 42’s nauwelijks echte uitglijders begaan. Maar voor wie van dynamiek en spektakel houdt, zoals ik, is de hier-gekozen afstemming uiteindelijk niet minder dan een gruwel. De Dynaudio’s brengen de muziek niet echt tot leven.

Het opwekken van veel atmosfeer en lucht is ook niet de grote kracht van deze luidspreker. Er is wel sprake van enige ruimtelijkheid, maar het akoestisch panorama wil niet erg groot worden en is ook niet erg plastisch. Solozangers en zangeressen lijken op de Audience 42 ook net wat minder lucht te hebben dan sommige concurrenten in deze prijsklasse, en zelfs daaronder.

Een hebbelijkheid van de Dynaudio’s is dat ze graag met kracht worden toegesproken. Het volume op de versterker moet een eind opengedraaid worden, willen deze speakers op gang komen. Het bezit van een krachtpatser van een versterker dan ook is geen overbodigheid, en dan nog blijf ik van oordeel dat grove dynamiek niet het domein is van de Audience 42.

Ik moet erbij zeggen dat de Dynaudio’s bij mij hebben mogen optreden onder omstandigheden die tegen het optimale aanzitten. Nutters Audio was zo vriendelijk me Kimber 4TC- en 8TC-luidsprekerkabels te leveren, en als interlinks de PBJ en de recente Timbre (een bespreking volgt). Deze kabels zijn getrimd op transparantie, dynamiek en snelheid, en beschikken daarmee over het vermogen om matte installaties meer leven in te blazen. Mijn Philips DVD-963 SA, en versterker Kenwood KA-7090R, zijn bovendien van zichzelf helemaal niet tam, integendeel zelfs. Een kort probeersel: met een mooie maar milde Arcam, liep uit op een klein drama. Wat de Dynaudio’s nog aan dynamiek en sprankeling in huis hebben, verdween nu helemaal.


...Around the clock

Zelfs in de constellatie zoals ik hem niet beter kreeg, met de Kenwood 7090, Kimber PBJ en 8TC en het gifkikkertje de Behringer UltraMatch 2496 als DAC, zijn de Audience 42’s vooral geschikt voor ontspannen en stressvrij luisteren. Luisteraars die graag een urenlange opera of andere langdurige muzikale manifestaties integraal aanhoren, worden door de Dynaudio goed bediend.

MERK

EDITORS' CHOICE