REVIEWSugden

Conclusie

René van Es | 06 april 2006 | Sugden

Dat de CD21SE CD speler de versterker tot een meer helder geheel transformeert dan met vinyl ligt mede aan de gebruikte Inakustik interconnect. Later zal ik ontdekken dat die tussen de CD21SE en mijn Ayon 300B veel te veel de nadruk legt op midden en hoge tonen weergave. Een Crystal Cable is een stuk neutraler op elk gebied, kost helaas wel een vette veelvoud. Een duurdere Inakustik kabel uit de Black & White serie was voor deze test nog niet beschikbaar.

sugden

Terzake, Mich en Scène is een droom op de beide Sugden’s. Wat gaat dat mooi, vol overtuiging en met een geweldige detaillering. De samenwerking tussen CD en versterker tilt de versterker naar een aanzienlijk hoger niveau. Eigenlijk is alles over de hele linie goed, om accenten te leggen: de stem van Van Houtem is fabuleus. Staat als een rots in de branding en heeft alle aandacht die ze verdient. Normaal draai ik stukjes uit de CD, dit keer de gehele CD, de volgende dag weer en daarbij nog een paar encore’s. Heerlijk om zo te genieten. De A21SE maakt onder Hugh Masekela het gebruik van een subwoofer overbodig door het nog altijd aanwezige karakter van de versterker en de kracht in de lage regionen. De A21SE bewijst de Focal Electra uitermate goed te kunnen aansturen, iets dat in het verleden eerder het geval was met Sugden apparatuur. Indrukwekkend is om te horen hoe sterk de akoestiek van de zaal van invloed is op de weergave van stemmen en instrumenten. Iets waar de Sugden zich heer en meester mee voelt. Vooral drums profiteren van de kracht en de controle. Masekela en Mariza, huppen van continent naar continent. De deels live opgenomen dubbel CD “Fado em mim” laat net als bij vinyl zien dat controle bij Sugden een grotere rol speelt dan spontaniteit. Zelfs het applaudisseren is gematigder dan ik anders waarneem.

sugden

Blijvend is het luisterplezier, de compleetheid, eenheid en de rijkdom aan detail. Het muziekhart is blij, nu nog de vonk om het vuurwerk in mij te ontsteken. Kan Janine Jansen dat? Jawel, want ook dat merkte ik eerder op, Sugden is een meester op klassiek werk. Net als bij Schubert op vinyl is Vivaldi onder aanvoering van Jansen levendig, schoon en zuiver. Volkomen zonder stress, puur in eenvoud, geen opsmuk, geen accenten die verkeerd liggen, het is de drijfveer tot een ouderwets plezierig muziekgevoel. De CD laag van deze SACD viel mij altijd wat tegen, daarom heb ik een SACD speler staan van Marantz waar ik Jansen normaal op draai. De CD21SE van Sugden maakt SACD bijna overbodig zoveel plezier heb ik met dit soort apparatuur in huis.

Kan een Sugden CD21SE met op-amps in de uitgang het opnemen tegen een Lua Cantilena SEL met vier buizen, die voor 2700 euro over de toonbank bij de winkelier gaat? Ja, dat kan hij, al hebben ze ieder een eigen karakter. Zo is de buizen Lua wat romantischer en liever in zijn presentatie. De Sugden is harder en meer elektronisch. Binnen begrensde kaders dat wel. Qua detail geven ze elkaar niet veel toe. De Lua is minder strak in het laag, gaat daarentegen wel dieper naar de onderste regionen lijkt het. Voor dit laatste deel van de test is zoals eerder gemeld de Inakustik NF-102 interconnect vervangen door een Crystal Cable die neutraler laat weergeven. Het prettige samenzijn met de Sugden bevat onder meer muziek van Beverly Craven, een zangeres die in het vorige millennium een paar CD’s maakte waaronder haar debuut album met het schitterende en romantische “Promise me”. Eén CD van Beverly ontaart in het draaien van al haar CD’s.

sugden

Ik moet zeggen, of de Sugden het nu hard voor de kiezen krijgt of romantiek moet uitbeelden, hij volgt slaafs als een brave hond. Nooit protesterend tegen te harde hoge noten, geen moment naar adem snakkend als een sax fors uithaalt, of onder spannende dynamiek als een drum een track opent met rake klappen. Nog een vergelijk met een andere speler is dat de Sugden in een platter beeld werkt, terwijl de Lua graag de diepte en de breedte zoekt. Genoeg Lua, op naar Patricia Kaas. “The summer knows, the summer is wise”, wie Patricia hoort heeft de zomer in huis. Gaf de CD21SE de stem wat minder aandacht in combinatie met een A21SE, met een Ayon buizen versterker die zelf graag het middengebied onder de aandacht brengt, is de stem als een warme deken. Een fluistering in je nek die uitnodigt naar een zwoele avond aan zee. Het omspoelt je, laat je zweven. Met gesloten ogen volg ik de stem, verstand vervangen door romantiek, een roze wolk die mee mij voert. Net als in werkelijkheid gaat de zomer over in de “Autumn leaves” en ontwaak ik ruw uit de droom. Op zoek naar wat ander werk in het CD rek dan maar. Alle sfeer is acuut vervlogen als ik Nils Lofgren loslaat die “Keith don’t go” begint te schreeuwen. Hier zou ik graag een tikje meer pittigheid zien. Wat meer spetters en minder laid back. Mogelijk is het niet bepaald de muziek die de ontwerper voor ogen had toen hij de CD speler op papier zette. Het is zonder meer mooi, de gitaar is prima qua klank, de details zijn er. In sommige gevallen zet ik de set zachter als de climax nadert, nu gaat hij juist wat harder om te vangen wat mijn deel behoort te zijn. Helaas de Sugden is geen racewagen maar een comfortabele limousine. Het is de luisteraar die uitmaakt waar hij mee wil rijden. Vergis u niet, aan het eind van de rit blijkt de limo vaak aangenamer om mee te rijden dan de sportwagen waar u alle zeilen moet bijzetten om de bochten te nemen. Om de klassiek liefhebber niet teleur te stellen, volgens mij bij uitstek de klant die Sugden voor ogen heeft, nog een mooi stukje Telemann als dessert. Het is een werk voor blokfluit en snaarinstrumenten. Philip Pickett is uw neefje tussen de schuifdeuren lang voorbij, toch lijkt het jochie aanwezig, zo eenvoudig laat de fluit zich weergeven via de Sugden en Ayon op Focal. Het kost weinig moeite in gedachten de vingers op de fluit te zien. Met gesloten ogen volg ik de fluit op zijn weg door de suite. Ik leg de aantekeningen terzijde, zak onderuit en geniet. Een cognac binnen handbereik. Mij hoort u vanavond niet meer. Ain’t life beautifull?


Conclusie

Gezien de reputatie van Sugden en de niet misselijke aanschafprijs van zowel de CD speler als de versterker had ik hoge verwachtingen van het geheel. Die zijn wat mij betreft waargemaakt in positieve en negatieve zin. Als positief ervaar ik het enorme gemak waarmee de set de luisteraar weet te boeien en op zijn stoel te houden. Of het nu gaat om de Belgische groep Mich en Scène of om Telemann. Ongeachte de combinatie die speelt, als er een Sugden component inzit bepaalt dat een behoorlijk deel van het eindresultaat. Geen kwaad woord over harmonie, kracht, subtiliteit of zuiverheid. Nee, als ik iets te klagen heb dan is het de licht aangezette basweergave, dat de Sugden het vertikt om volledig uit de band te springen en het stabiele maar niet zo diepe stereobeeld. Zodra de beide Sugden’s samen spelen bloeien ze een stap verder op dan individueel. Een afstemming met een heldere kabel tussen de componenten ervaar ik als prettig. Tegen de meegeleverde instap Inakustik NF-102 interconnect heb ik niet direct bezwaar, maar de set verdient een betere kabel uit de Black & White serie.

sugden

Sugden heeft een klantenkring die het merk uitermate trouw is. Bovendien is het bewezen betrouwbaar en gaat jaar na jaar mee. Het is diezelfde klantenkring dringend aan te raden de oude en vertrouwde A21 om te ruilen voor deze nieuwe Special Edition telgen. U hebt er vast lang voor kunnen sparen. Wie nog geen Sugden kenner is raad ik aan deze versterker en/of CD speler te betrekken in de aanschafplannen. Niet omdat dit het zoveelste component is dat ver boven gemiddeld presteert, maar omdat het wel eens het laatste component kan zijn dat u koopt. Zou een Sugden mij iets meer aanspreken in onverschrokkenheid van weergave en iets minder beleefd blijven, dan sta ik op als volgende klant. Tot die tijd bewandel ik een risicovol pad. Waarom? Omdat hifi mijn hobby is. Genoot ik uitsluitend van muziek en niet van nieuwe apparatuur dan wist ik het wel. McIntosh of Sudgen, afhankelijk van budget, ruimte en luidsprekers. En dat is een groot compliment voor de A21SE en CD21SE.


Prijzen:
Sugden A21SE versterker: 3000 euro
Sugden CD21SE CD speler: 2200 euro
Inakustik Black & White NF-102 interconnect: 80 euro


Importeur:
Heijmans Sound & Vision
Wetering 7
1261 ND Blaricum
Tel: 035-5247075
Fax: 035-5247319
E-mail: kantoor@heijmanssoundenvision.nl

Gebruikte Hardware: 

Analoog:

  • Garrard 301 motor unit (in DIY console)
  • Transrotor puck
  • The Funk Firm Achromat mat
  • Pro-ject 9” carbon fiber arm
  • Benz-Micro Glider L2 low output MC element
  • Van Medevoort PHM3 phono amp

Digitaal:

  • Lua Cantilena SEL CD speler
  • Sugden CD21SE CD speler

Radio:

  • Magnum Dynalab MD-90 op Casema kabelnet

Versterking:

  • Ayon Audio 300B geïntegreerde versterker
  • Sugden A21SE geïntegreerde versterker

Luidsprekers:

  • Focal-JMlab Electra 927 Be

Stroomvoorziening:

  • Netsnoeren: Kemp, Läpp (DIY), Crystal Cable Power Reference
  • Netspanning: Kemp Elektroniks Power Source netfilter, Kemp Elektroniks Balanced Isolator Source, gescheiden audiogroep, AHP glas + Neozed zekeringen

Kabels en accessoires:

  • Interlinks analoog: Crystal Cable Connect Reference, Crystal Cable Connect Piccolo, Inakustik Black & White NF-102
  • LS-kabels: Crystal Cable Speak Reference
  • Meubels: Spectral Straight TV915, Target VW1 wandbeugel
  • Overig: Acoustic Analysing TVA dempers

EDITORS' CHOICE