REVIEWXindak

Luisteren


Rene Smit | 10 mei 2006 | Xindak

Het luisteren naar verschillen in luidsprekerkabels blijft altijd een moeilijke aangelegenheid omdat de mogelijkheid ontbreekt A/B te vergelijken. Over het nut van A/B of blindtesten valt in ieder geval te twisten getuige de topics op diverse fora en in de bladen. Daarbij komt ook nog eens dat een splinternieuwe kabel nagenoeg nooit gelijk 100 procent klinkt en een aantal uren nodig heeft om optimaal te presteren. We moeten dus putten uit het geheugen en de waarnemingen daar op baseren. Om enigszins tot een goed waarde oordeel te komen wordt gebruik gemaakt van een aantal Cd’s die bijzonder vaak gedraaid worden. Na een dag of drie continu van signaal te zijn voorzien van de tuner wordt het tijd de Xindak kabels eens wat serieuzer te beluisteren. De eerste CD die in de lade van de Cambridge 540D DVD-speler verdwijnt, is Marc Cohn. Dit titelloze album is één van mijn favoriete Cd’s en heb ik al op diverse installaties mogen beluisteren. Track 4 “Dig down deep” begint met een gefluisterde tekst. Beluisterd op een echte “high-end” installatie blijkt het hier niet te gaan om losse woorden zoals ik altijd dacht maar complete zinnen. Met de Xindak kabels blijft net als met de normaal gebruikte vM kabels een gedeelte van de tekst achterwege. Het gebruik van de Cambridge 540D als digitale bron zal hier mede de oorzaak van zijn, met smart wordt dan ook gewacht op de bestelde Cambridge 640C V2 dedicated Cd-speler.


Wat de Xindak kabels wel laten horen is een diepere en vollere laagweergave zonder zompig of wollig te worden. De CD “Into the labyrinth” van Dead Can Dance is bij uitstek geschikt om de transparantie en ruimtelijkheid van een product te beoordelen. Door het gebruik van de vele percussie instrumenten, opname in grote ruimtes zoals een kapel kan deze CD zeer onthullend zijn. Met de ruimtelijkheid en plaatsing is niets mis wanneer er geluisterd wordt met de Xindak kabels. De shaker en belletjes in “Yulonga” worden links en rechts ruim buiten de speakers geplaatst. Wel valt op dat de balletjes in de shaker zich wat minder individueel laten horen, in het hoog blijkt de FS01 een fractie minder transparant dan de vM SC3R. Op de track waar zangeres Lisa Garrard bijna a capella opgenomen is in een kapel blijkt met de ruimtelijkheid niets mis te zijn. De opnameruimte is goed te horen inclusief de benodigde galm. Om op zeker te gaan wordt de Clearaudio Champion draaitafel ingezet. “Nothing like the sun” van Sting is een goede testcase. Het nummer “Fragile” is gevoelig met subliem gitaarspel. Met de Xindak kabels blijft het geheel strak en transparant en ook de stem van Sting klinkt zoals ik gewend ben. Een andere track is: “Englishman in New York” waarin behoorlijke dynamieksprongen zijn te horen. Ook hier laat de FS1 geen steekjes vallen en blijft het zoals ik gewend ben.


Conclusie

Schijnbaar probleemloos laat deze relatief onbekende Chinese kabel horen mee te kunnen met de gevestigde orde maar wel tegen een aantrekkelijke prijs. Voor een set van 2,5 meter vraagt een dealer 179,50 euro wat bijzonder scherp genoemd mag worden. Afwerking van de connectors en de verpakking zijn dik in orde maar zijn uiteraard ondergeschikt aan de prestaties. Ten opzichte van mijn normaal gebruikte vM kabels laten de Xindak FS1 kabels een iets andere signatuur achter. De laagweergave is fractioneel voller en dieper en de transparantie van het hoog is net een streepje minder. Qua dynamiek en de weergave van het middengebied, heel belangrijk voor een correcte stemweergave, heb ik geen verschil met de vM kabels kunnen constateren. Wanneer u een kabel zoekt met de bovengenoemde eigenschappen neem dan de Xindak kabel zeker mee in uw overweging. Beluister de kabel, liefst in eigen omgeving, en laat u niet leiden door een minder klinkende naam.


Prijs:
Xindak FS1 luidsprekerkabel 179,50 voor een stereoset van 2,5meter

Importeur:
Hifi4you
Molenwerf 8e
1911 DB  Uitgeest
Tel. 0251-317580
Fax. 0847-110313
www.hifi4you.nl
info@hifi4you.nl

 

Gebruikte Hardware: 

  • vM MA240 versterker
  • vM PHM3 phonotrap
  • Clearaudio Champion draaitafel met Benz Micro MC20e element
  • Cambridge Azur 540D DVD-speler
  • Spendor S3 speakers
  • Klipsch KSW10 subwoofer
  • Bekabeling en accessories: Sharkwire interlinks, Siltech SQ88 Classic MK2, Alphason audiorack, Partington speaker stands, Master Base en Vibrapod dempers.

EDITORS' CHOICE