REVIEW

Apollo

Jakob Gooijer | 31 augustus 2006 | Fotografie Jakob Gooijer |

Uit de volgende doos haalde ik de nieuwe Apollo cd-speler. De Apollo is de opvolger van de Planet. Rega cd-spelers blijf ik vreemd vinden. Een kantelende klep bovenop, in plaats van een lade, oogt mooi, maar heeft evenveel na- als voordelen.

De nadelen zijn van praktische aard. Je kunt er geen ander apparaat opzetten en in een audiorack is het plaatsen van een cd in de speler niet echt handig. Je wordt al snel gedwongen om de speler boven op het rack te zetten. Het grote voordeel is de degelijke bouw van het loopwerk. Het is even wennen hoe je een cd moet plaatsen op het driepunts-klemmetje (de puck van de Planet is verdwenen), maar als de cd erop zit dan zit hij ook goed stevig zonder enige speling.

Het vreemde is, dat als je een cd in de speler hebt geplaatst en de klep dicht hebt gedaan, eerst de hele TOC wordt gelezen. Maar niet alleen de TOC. De speler leest de gehele subcode data in een memorybank om daarna de optimale keuze uit 4 types foutcorrectie te maken. Dat heb ik niet eerder meegemaakt. Op deze manier wordt er nooit over-gecorrigeerd. Welke toets je daarna ook indrukt, play, skip, of wat dan ook; hij trekt zich er niets van aan. Na 10 seconden kun je pas een commando invoeren. Tijdens die 10 seconden verschijnt een fout-gespeld `initialising` op het display.

Ook de Apollo bevat niet meer toetsen dan nodig. Play/pauze, skip, aan/uit. Alle andere functies zitten op de afstandsbediening die van een zelfde degelijke kwaliteit is en goed in de hand ligt. Achterop zitten alleen de broodnodige cinch-uitgangen en een IEC ingang voor een powercord. Het fabriceren van de kast is bij deze speler uitbesteed en wordt in Zwitserland gedaan. Omdat Philips en Sony hun aspiraties verlegd hebben naar loopwerken voor multiplayers en dergelijke heeft Rega gekozen voor een loopwerk van Sanyo.


P3 draaitafel

De volgende doos bevatte de inmiddels bekende en beroemde P3 platenspeler met een RB 300 arm en Exact-element.  Ook de P3 is een lichtgewicht. De plint komt erg simpel over. Je krijgt niet het idee dat dit nu een goede, stevig dempende plint is. Het plateau is van glas en dat heeft normaal gesproken niet mijn voorkeur. De platenspelers die ik gehoord heb waarbij het laag echt diep ging met veel controle en autoriteit hadden allemaal een metalen plateau. De voetjes van de P3 vind ik overigens van goede kwaliteit.

De Rega armen hebben in het verleden zoveel lovende woorden gekregen dat er voor mij niet veel meer over te melden valt. De RB 300 (en ook de andere Rega armen) heeft vrijwel geen lagerspeling en dat zie ik maar bij weinig andere armen. Om het Exact-element optimaal aan te sturen was er een phonotrap bijgeleverd met de illustere naam Fono. Deze Fono heeft een ingangsgevoeligheid van 50Kohm en een capaciteit van 100 Pf. Duidelijk gebouwd voor MM elementen dus. De achterkant van de Fono bevat een ingang voor een 12 V jackplug en 2 paar cinch in- en uitgangen. Deze speler bevat net zoals vele andere spelers helaas geen waterpasje. Bij elke platenspeler zou eigenlijk standaard een waterpasje geleverd moet worden. Zo’n ding kost praktisch niets en het waterpas zetten van een platenspeler is zeer essentieel.


R5 luidsprekers

De laatste twee dozen hadden een inhoud waar ik op slag verliefd op werd. De R5 speakers die hieruit kwamen zien er prachtig uit. Klein van formaat, keurig gefineerd en met een mooie voet. De woofer is aan de zijkant geplaatst, waardoor het front rustig oogt en smal gehouden kan worden wat de afstraling weer ten goede komt. Aan de achterkant bevindt zich een aansluiting voor de luidsprekerkabels met de optie voor bi-wiring.


Bekabeling

De importeur had gezorgd voor een complete set bekabeling van Rega en The Chord Company, waaronder Rega FSC Quattro bi-wire- en Chord Rumour 4 bi-wire luidsprekerkabels. Na wat heen en weer luisteren heb ik voor de gehele testperiode gekozen voor de Rega speakerkabels. Hoewel deze minder laag en resolutie lieten horen dan de Chords, gaven ze mij een homogener en overall beter passend plaatje. Ik had het gevoel dat het met de Rega kabels beter klikte, de muziek vloeide makkelijker. De Chord Chameleon interlink werd gebruikt als verbinding tussen de Apollo cd-speler en Mira versterker, en de Rega ‘The Couple’ interlink tussen de Fono en  de Mira versterker.


EDITORS' CHOICE