Neutraal

Het is rap opgelost. Alle equalizers naar neutraal, geluidscentrum centraal en eerst maar eens beginnen in de klassieke stereo stand. Het is alsof een passerend hoempa orkest aan de horizon is verdwenen. Opeens weten we wat Mark Levinson bedoelt als ze spreken over ‘Reference’ geluidskwaliteit.



Het geluid is van bijzonder hoog niveau en dat komt des te beter tot zijn recht in het rustige LS interieur. Gelukkig is de Audi-show aan de overkant inmiddels trouwens afgelopen. Wanneer we door de nieuwe Venice tracks heen wandelen, valt op hoe goed gecontroleerd het geluid is. En hoe aardig het systeem er – zeker voor een automobielinstallatie - in slaagt om de diverse stemmen en instrumenten hun eigen plek te geven.



Zelfs de opnames waarbij we de mannen in een cirkel bij elkaar hebben zien staan, lopen niet dicht. De realistische reproductie van stemmen is een troefkaart van deze installatie. Dat zal overigens ook plezierig zijn wanneer je naar bijvoorbeeld een praatprogramma luistert.
Opvallend en helaas ook wel storend detail: het complete deurpaneel beweegt voelbaar bij zware lage klanken. Resonanties of andere ongewenste effecten blijven op het eerste gehoor uit, maar we zouden het toch een punt van zorg willen noemen. Het heeft kennelijk te maken met de fenomenale ‘macht’ van de woofers. Zo blijft het geluid van de knuppelharde drums in ‘One more song’ zelfs bij een hoog volume overeind.



Maar ook het kleine en stemmige nummer ‘Katrina’ komt goed over. Waarbij Venice boven de motorkap lijkt te zweven, in plaats van hun podium in de doopsgezinde kerk in Amsterdam. Natuurlijk ontrafelt de auto niet de allerlaatste details, zoals dat thuis wel lukt, maar verfijnd is het zeker en we menen zo hier en daar inderdaad zelfs kleine verschillen in de opnamen te bespeuren met de standaard CD. En dat is knap.
Met wat experimenteren met de DSP en het surround systeem kun je de muziek meer lucht en ruimte geven. Heel fraai. Als je er van houdt. Zelf houden we het bij de simpele oplossing. Stereo. Net als thuis. Met als aanvullend gemak dat de Lexus het geluidsniveau continu perfect afstemt. Rij je iets harder of is er meer omgevingsgeluid, dan past de techniek dat aan.


Zonde

Stereo? In dit geval een nogal ‘fundamentalistische’ aanpak, geven we toe. Je zet er het overgrote deel van de installatie immers mee buiten spel. Toe dan maar: wie op de achterbank een film wil kijken, zal enorm genieten van de geluidseffecten. Er zijn maar heel weinig thuisbioscoop installaties die er aan kunnen tippen. De luidspreker opstelling en processoren kunnen 7.1 aan, maar in de praktijk luister je naar 5.1. Ook tweekanaals opnamen kunnen daarin worden omgezet.



Terug naar muziek. De Mark Levinson referentie installatie weet ook weg met DVD-Audio schijfjes en kan desgewenst van een 30 Gb harddisk spelen. Dat is in eerste instantie aan boord om alle digitale informatie op te slaan voor het navigatiesysteem. Dat overigens met de stem wordt bediend. Maar je mag de 28 ‘gig’ die je overhoudt ook benutten om je favoriete muziekbibliotheek in de auto mee te nemen. Een stuk of vijftig CD’s zonder compressie of pakweg vierduizend nummers mét compressie. Zelfs als je dagelijks uren in de LS rijdt – of wordt gereden – duurt het dus máánden voor je de verzameling hebt beluisterd.

Tot slot natuurlijk nog even een kort audiotechnisch signalement. De LS460 en LS600H krijgen een 15-kanaals versterker mee die 19 luidsprekers bedient. Negentien, u leest het goed. Dat alles gekoppeld aan een kist vol hightech elektronica. Misschien kun je de mate van verfijning van deze auto nog het best illustreren met twee geheel andere voorbeelden. Zo komt al het hout in de LS van één boom en is het zelfs dán nog op elkaar uitgezocht om een perfecte eenheid te verkrijgen. Bovendien wordt het openen van de koffiebekerhouders en de asbak perfect op elkaar afgestemd om dezelfde snelheid te verkrijgen. Kom er maar eens om, in de woonkamer.
Nog één allerlaatste detail dan: wanneer de LS600H gebruik maakt van zijn tweede, elektrische krachtbron zal de stilte in het interieur helemáál perfect zijn. Ook al hoor je de V8 van de LS460 nauwelijks. Voor die hybride versie moet u wel geduld oefenen tot eind 2007. Hebt u mooi de tijd om nog éven door te sparen.  

Klik hier voor een vergrote afbeelding


EDITORS' CHOICE