REVIEWPioneer

Voorgevormd

Rob van Ginneken | 11 januari 2007 | Pioneer | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Eenmaal op pad met de Léon FR valt op dat je stevig wordt omsloten door de sportstoel, terwijl de handen in voorgevormde grepen in het stuurwiel en de schakelpook vallen. Gezien de top (243 kilometer per uur) en indrukwekkende acceleratie (een 6,5 seconden naar 100 kilometer per uur) is dat wel zo prettig.

Seat Léon FR met Pioneer

Maar hoe overtuigend werkt de geluidsinstallatie? In eerste instantie konden we er niet warm van lopen, om de simpele reden dat er kennelijk iemand aan de geluidsprocessor van de Pioneer headunit had gezeten. Een liefhebber van het ‘bonk-bonk-bonk’ effect, met lichtjes opbollende ramen door de woofer. Na een tijdje spelen met het aanraakbeeldscherm begon het gelukkig allemaal beter op zijn plek te vallen.
EMMA@work bouwde behuizing voor nieuwe tweeters op een plekje tegen de voorste raamstijlen.

Seat Léon FR met Pioneer

Dat levert in het hoog een merkbaar verbeterd geluidsbeeld op, maar kost onder het rijden helaas wel wat zicht schuin vooruit. Wie mooi wil klinken, moet soms pijn lijden. In de haast (24 uur) bleef het originele tweeter roostertje bovenin de deuren zitten.


Integratie


De hoofdluidsprekers voorin kregen de gangbare plek onderin de deuren, maar dan wel in een opbouwbehuizing die de conussen meer naar de luisteraars toe draait. Akoestisch meegenomen, maar de speakers zitten bij het uitstappen wel behoorlijk in de weg en links zit hij zowat tegen je kuit. Het levert niettemin een heel aardig verbeterd geluid op, met de kritische aantekening dat de integratie van de tweeter en hoofdspeaker niet optimaal is. Ze zitten – zo lijkt het – wat al te ver uit elkaar. Datzelfde geldt tot zekere hoogte voor het ‘laag laag’ dat de subwoofer achterin produceert. Krachtig, daar kun je niet over klagen, maar je zou bijna denken dat de scheidingsfrequentie wat lager mag. Je houdt steeds vaag het gevoel dat de bassen iets te hoorbaar van achteren komen.

Seat Léon FR met Pioneer

Dat neemt overigens niet weg dat het team voor spektakel in de bagageruimte heeft gezorgd. Een speciaal gebouwd ‘meubel’ beslaat de hele kofferbak. Centraal ligt de woofer, daarboven een vier maal 150 Watt versterker voor de tweeters en hoofdspeakers plus een 800 Watt digitale versterker voor de woofer. Daartussenin digitale meters.


Seat Léon FR met Pioneer Onzichtbaar tegen de voorkant van die behuizing (achter de omklapbare rug van de zitbank) zit de digitale tv-tuner en de nodige bedrading en filters. En nu we toch achterin vertoeven: daar staan de tweeters en hoofdspeakers allebei letterlijk op de deuren. Nogal kwetsbaar.


Conclusie?

Geweldige auto als je van een stukje sportief sturen houdt. Bovendien is hij (vooral achterin) aanzienlijk opgeleukt met de Pioneer installatie.
Het is zonder meer knap wat EMMA@work binnen een etmaal heeft opgeleverd. Maar toch: het geluid is zeker niet verkeerd, maar de puntjes zouden nog op de i moeten worden gezet om de samenwerking van de speakers te verbeteren.

Maar dat weten de heren ‘tuners’ kennelijk ook wel, want we kregen de uitnodiging om eens naar wat auto’s te komen luisteren die met zelf gekozen componenten en véél meer tijd zijn opgebouwd. Die afspraak staat.


Meer informatie over EMMA: www.emmanet.nl

 

Het pretpakket van Pioneer: 

  • AVIC-HD1BT
  • GEX-500DVB
  • PRS-D400
  • TS-C131PRS
  • TS-M171PRS
  • PRS-D1000M
  • TS-SW1241D

EDITORS' CHOICE