REVIEWDensen

Good looks

Dat kunnen we zeker zeggen van de Densen-ontwerpen. De B 410 vormt hier met zijn stevige kastconstructie van geborsteld aluminium geen uitzondering op. Handle with care, dat weer wel. Vlekken zijn snel gemaakt op het zwarte oppervlak en de kanten zijn nogal scherp. Pak deze jongeling dus met beleid aan en op. Om het ons makkelijk te maken treft men in de doos een set witte handschoenen aan die het vastpakken en plaatsen zeker vergemakkelijken. Hiermee wordt ook voorkomen dat het fraaie uiterlijk ontsierd wordt door lelijke vlekken. Hier is duidelijk over nagedacht. De afmetingen van de B410 zijn exact gelijk aan die van de overige systemen in de Densen-lijn. Dit maakt het combineren met andere Densen componenten eenvoudig en aantrekkelijk. Woorden die me ook direct invallen na het vastpakken van de B-410: stevig en solide. Op de onderkant na is nergens gebruik gemaakt van kunststof. De aluminium behuizing van enkele millimeters dik voelt stevig aan. Bijkomend voordeel: een rigide kast heeft veel minder de neiging om ongewenst mee te trillen dan een dunne aluminium afdekkap die we zelfs in deze prijsklasse nog te vaak tegenkomen.

Densen B410 cd-speler

Aan de voorkant is de stevige lade te zien, links en rechts geflankeerd met acht messing knoppen voor de bediening, aan weerszijden vier. Net als bij alle Densen componenten is ook hier geen aan/uitschakelaar te vinden aan de voorzijde, alleen een “Stand-by” knop. Het is dan ook, net als bij alle andere Densen componenten, niet de bedoeling om deze uit te schakelen als het apparaat niet in bedrijf is. Niet zonder reden blijkt tijdens onze luistersessies.

Ook de achterkant is typisch Densen. De aan/uitknop bevindt zich linksachter. Ook over nagedacht: een schakelaar waarmee de digitale uitgang kan worden uitgezet. De digitale uitgang van mijn Marantz CD-14 cd-speler heb ik voorzien van een afsluitweerstand van 75 Ohm om te voorkomen dat digitale stoorsignalen het muzieksignaal ongewenst beïnvloeden. Hier is dit niet nodig, indien de uitgang niet wordt gebruikt kan deze gewoon worden uitgezet. De B410 kent daarbij twee ongebalanceerde uitgangen en een eigen digitale uitgang. Hiermee kan men als men dat wenst de cd-speler voorzien van een externe digitaal - analoog omzetter (DAC). De Densen B410 kan dan als transport gebruikt worden.

Densen B410 cd-speler

De analoge uitgangen ogen, ook een typisch kenmerk van Densen apparatuur, wat iel en minder robuust dan je zou mogen verwachten. Dat maakt doelbewust deel uit van de Densen ontwerpfilosofie. Als er kosten bespaard moeten worden dan liever op die onderdelen die de minste kwaliteitsverlies geven dan op zaken die wellicht fraai en robuust ogen maar geen substantiële bijdrage aan de geluidskwaliteit leveren.


EDITORS' CHOICE