REVIEWKenwood

cd-speler en tuner


Patrick Hendriks | 12 juli 2007 | Kenwood

Van het loopwerk van de cd-speler valt op dat het intern geheel gescheiden is van het versterkerdeel, waardoor wederzijdse beïnvloeding wordt voorkomen. Om cd`s zo goed mogelijk te kunnen uitlezen is het loopwerk ondergebracht in een exclusieve afzonderlijke behuizing. Ook dit zorgt ervoor dat de cd-speler niets merkt van zijn omgeving, iets dat vaak gedaan wordt door het loopwerk in een eigen kast los van de versterker te plaatsen. Maar dat wilde Kenwood niet, het zou tenslotte een cd-receiver worden.

Aan voldoende in- en uitgangen ontbreekt het niet. Analoge ingangen zijn er voor een platenspeler (MM), aux, tape en MD. Deze laatste drie zijn hetzelfde, echter tape en MD zijn tevens voorzien van analoge uitgangen. Op digitaal gebied zijn er zowel optische als coaxiale in- en uitgangen. Alle aansluitingen zijn verguld. Een euro-connector maakt het mogelijk een beter netsnoer aan te sluiten. De luidsprekeraansluitingen zijn stevig uitgevoerd, maar accepteren geen bananenstekkers of spades. In feite kun je alleen blanke draad gebruiken. Jammer, ik had liever iets gezien als een Eichmann Cablepod (in de Japanse variant dan natuurlijk), die biedt wel de mogelijkheid om bananenstekkers of spades te gebruiken.

De cd-receiver is voorzien van een FM/AM tuner. RDS informatie wordt netjes en goed leesbaar op het display weergegeven. Maximaal 40 zenders kan de tuner automatisch in het geheugen opslaan. Uiteraard kunnen zenders ook handmatig geprogrammeerd worden. Ook kan de tuner zoeken op basis van programmasoort. Deze eigenschappen kom je ook veel tegen in autoradio`s, en daar weet Kenwood dus wel raad mee. Een prima tuner waarnaar het goed luisteren is met geschikt radiomateriaal. Jammer dat er geen DAB tuner in de receiver is opgenomen, had anno 2007 toch wel gekund.

Aan de voorzijde van het apparaat zijn twee grote draaiknoppen voorzien. De linker is voor het selecteren van de ingang, de rechter voor de volumeregeling. Tussen deze knoppen is een royaal display voorzien, die tijdens het gebruik goed afleesbaar is en nuttige informatie verschaft. Tevens kan het display gedimd en uitgeschakeld worden. Verder is het aantal knoppen op de kast beperkt. De “direct” modus knop en een grote aan/uit knop zijn nuttig, net als de basisbedienknoppen voor de cd-speler. Deze laatstgenoemde knoppen worden ook voor het bedienen van de AM/FM tuner gebruikt. Bij het apparaat wordt een prettige afstandsbediening geleverd. Deze ligt lekker in de hand en laat je met de duim de belangrijkste functies eenvoudig bedienen. De knoppen zijn van zacht rubber, voelen prettig aan en zijn met weinig inspanning in te drukken.

De Esule ziet er netjes en verzorgd uit, al blijft het duidelijk een Japans design. Subtiele Aziatisch ogende details, zoals de afwerking van de grote ronde bedieningsknoppen met facetrand geven het een oosters luxe gevoel. Al met al vindt ik het uiterlijk prima geslaagd. Met de ronde speelse lijnen in het frontpaneel en de symmetrische opbouw van de knoppen en het display oogt het elegant en strak tegelijk. De Esule is alleen verkrijgbaar in de kleur Champagne gold.

EDITORS' CHOICE