REVIEWNAD

C315BEE

Kilian Bakker | 20 september 2007 | NAD

Bij het uitpakken van de C315BEE vielen twee dingen op: hij is beduidend compacter dan de 325BEE en de `two-tone Grey` afwerking stond deze versterker nog beter (het front van het recensie exemplaar was afgewerkt in de NAD Graphite kleur en de kast in muisgrijs). Vooral in deze afwerking doet de C315BEE erg Brits aan en de styling van de nieuwkomer helpt daar ook bij.

NAD C315 BEE De vormgeving oogt namelijk meer opgeruimd omdat de eilandstrips die bij de meer kostbare NAD versterkers om de ingangstoetsen en toonregeling zitten hier zijn weggelaten. Ook het gereduceerde front maakt dat deze versterker wellicht de meest stijlvol en minimalistisch ogende geïntegreerde NAD ooit is (met name dat laatste is een knappe truc want het model 310 uit de jaren `90 oogde al heel strak).

Op het frontpaneel vindt men van links naar rechts de aan/standby toets, de hoofdtelefoonuitgang, de ingangskeuzetoetsen, een Media Player ingang (3,5 mm mini-Jack), de IR ontvanger, de toonregeling met defeat-functie en de volumeregelaar. De ingangskeuzetoetsen zijn onderverdeeld in Tape/Tuner/Aux/Video/CD/Disc.

De laatste is in feite Aux2; er is pas sprake van een Phono-functie wanneer men NAD`s externe PP-2 Phonoversterker (of een andere Phonotrap) aansluit op deze lijningang. De MP ingang deelt de Disc toets met de Disc Cinchbussen op de achterzijde. Dat gaat als volgt; zonder een mini-Jackplug in de MP ingang wordt het signaal van de Disc Cinchbussen gekozen. Wanneer er een plug in de MP ingang wordt gestoken gaat het LEDje daarboven branden en wordt automatisch die bron geschakeld en de Disc ingang afgesloten. Gezien de Disc ingang met een aangesloten Phonotrap een vrij gevoelig signaal aangeboden krijgt zou het beter zijn geweest wanneer men een minder kritische ingang zou hebben gekozen voor deze dubbelfunctie, zoals bijvoorbeeld Aux of Video.

NAD C315 BEE

Aan de achterzijde bevinden zich 6 paar Cinchbussen voor de lijningangen (inclusief Tape-in), 1 set Cinchbussen voor de Tape-out en een enkel paar luidsprekerconnectoren met afgedopte 4mm banaanbussen. Een aan/uit schakelaar en een vaste lichtnetkabel maken het geheel af. De C315BEE is aan de onderzijde voorzien van de nieuwe dome-vormige voeten. Door de perforatie in de bodemplaat zijn twee cilindervormige metalen hulzen zichtbaar die er voor zorgen dat het licht van de twee Quartz-Halogeen lampjes niet zichtbaar is (eigenlijk jammer, anders had dat `s avonds misschien een spannende lichtshow kunnen geven). De toonregeling van NAD werkt vrij subtiel met een plus/minus 5 dB bereik op 10 kilohertz voor de hoogfrequentregeling en een plus/minus 8 dB bereik op 100 Hertz voor de laagfrequentregelaar. De C315BEE wordt met een compacte afstandbediening geleverd (genaamd Amp 1) die naast versterkerfuncties zoals aan/uit, volume, input en mute ook van cd-speler functies is voorzien en uit een CR2025 Lithium knoopcel wordt gevoed. De ingangsgevoeligheid is 200 mV (afsluiting: 50 kiloOhm en 100 picoFarad) en de hoofdtelefoonuitgang heeft een uitgangsimpedantie van 68 Ohm (wat hem geschikt maakt voor de meeste hoofdtelefoons -met name Sennheiser). Het maximaal continue vermogen is 40 Watt aan 8 Ohm en de signaal/ruisverhouding ligt op 95 dB. Hij meet 43,5 bij 7 bij 24,2 centimeter (HXBXD) en weegt 5,25 kilo. De handleiding is duidelijk en meertalig uitgevoerd. Naast Graphite is de C315BEE ook leverbaar in Titanium (zilver), de garantieperiode duurt standaard 2 jaar maar wordt na online registratie verlengt tot 5 jaar (www.andbenelux.com).

MERK

EDITORS' CHOICE