REVIEWHegel

H1 Mk4 versterker en CDP2A CD-speler

De H1 en CDP2A vormen Hegel`s `System One` wat momenteel het basis systeem is (binnenkort komt er een nieuwe lijn bij die als het instap-niveau zal fungeren). Beide Hegel apparaten worden verpakt in `double carton` verpakkingen met binnenin roze schuimblokken (wat deed denken aan de eigenwijze Pink Triangle producten). De in `satin` aluminium afgewerkte Hegel`s ogen elegant en de fronten met hun lichte golving en afgeronde randen dragen nog verder bij aan de zen-uitstraling van deze apparaten. Ook de zijkanten zijn afgerond, dus men zou kunnen spreken van een hoge aaibaarheidsfactor. De behuizingen bestaan verder uit diep geborstelde aluminium kappen, vergelijkbaar met Cello`s vroegere geborstelde behuizingen.

Hegel H1 Mk4 & CDP2A De H1 versterker heeft een behoorlijk diepe behuizing terwijl de cd-speler juist vrij ondiep is, wat op het eerste gezicht wellicht wat vreemd over komt maar eigenlijk heel logisch is. Er zijn al genoeg merken die Ă©Ă©n chassis kiezen voor de gehele lijn, wat vervolgens resulteert in half lege tuner- en cd-speler behuizingen. Beide apparaten worden geleverd met de Hegel RC2 afstandbediening die uit een 17 mm blok aluminium is vervaardigd en dezelfde satijn afwerking heeft als de Hegel fronten. De RC2 werkt overigens met de aloude `RC-5` code zodat hij in principe compatibel zou moeten zijn met non-Hegel apparatuur wat dezelfde Infra-rood code accepteert.

De CDP2A heeft een symmetrisch ingedeeld front met een centraal geplaatst blauw display en daarboven de cd-lade die het Hegel logo draagt.

Links en rechts van de lade bevinden zich twee grote ronde toetsen met elk drie functies. Die toetsen zijn in feite een visuele spiegeling van de twee H1 draaiknoppen. Het CDP2A chassis staat op resonantie-dempende voeten met zachte kunststof `kogels`. Hij is voorzien van een 24 bit, 192 kHz `multilevel` D/A Converter met gesynchroniseerde upsampling. Het loopwerk heeft een door Hegel ontworpen servo-circuit en de CDP2A is voorzien van de `Hegel superclock`.

Hegel H1 Mk4 & CDP2A

Op de achterzijde bevinden zich de analoge uitgangen die zowel als ongebalanceerde Cinchbussen als gebalanceerde XLR uitgangen zijn uitgevoerd (in beide gevallen ligt het uitgangsniveau op 2,3 Volt). Daarnaast bevinden zich de S/PDIF digitale uitgang (Cinch) en de IEC lichtnet ingang. De CDP2A meet 8 bij 43 bij 29 centimeter (HXBXD) en weegt maar liefst 10 kilo. De H1 heeft een al even minimalistisch uiterlijk met een grote aan/uit toets in het midden en daarboven een blauw lampje en het Hegel logo. De linker draaiknop zorgt voor de ingangskeuze en heeft per stand een blauw LEDje, rechts bevindt zich de volumeknop.

De H1 heeft zoals gezegd een uniek circuit wat door Hegel wordt omschreven als een "multistage amplifier with local error correction". De H1 kan 120 Watt aan 8 Ohm leveren maar kan ook met 2 Ohms belastingen omgaan en heeft een maximale stroomlevering van meer dan 70 Ampére. Op de printplaat bevinden zich meerdere groene SMD controle-LED`s die door de ventilatiesleuven in de kap zichtbaar zijn. Hij heeft zes ingangen; 5 X Cinch en één gebalanceerde XLR ingang. Daarnaast heeft hij twee Pre uitgangen en een Tape uitgang. Op de achterzijde bevinden zich naast de genoemde in- en uitgangen vier stevige, vergulde apparaatklemmen en een IEC lichtnet ingang. In tegenstelling tot zijn bron-collega staat de H1 op vier `smooth` afgewerkte aluminium cillinder-voeten die direct contact maken met de ondergrond (net als Naim kiest Hegel dus per apparaat voor dempende of niet-dempende voeten). De H1 meet 8 bij 43 bij 48 (!) centimeter (HXBXD) en weegt 15 kilo. De Hegel apparaten zijn leverbaar in helder (zilver) of zwart geanodiseerd aluminium.

MERK

EDITORS' CHOICE