REVIEW

Elektra 1007 Be

Kilian Bakker | 10 januari 2008 | Fotografie Kilian Bakker |

De 1007 Be is weliswaar het kleinste model uit de Elektra lijn, maar met zijn afmetingen van 38,5 cm hoog bij 26,5 cm breed en 35 cm diep is het bepaald geen mini. Dat bleek ook wel toen de distributeur twee dozen achterliet die elk groot genoeg leken om twee stevige mini`s in te verpakken. De massa van deze jongens is ook indrukwekkend: maar liefst 15 kilogram per stuk.

Focal Elektra 1007 Be

De toevoeging `Be` slaat op het Berylium dat is gebruikt voor het vervaardigen van de geinverteerde dome van de hogetonen-unit. De mid/laag unit van de 1007 Be heeft een zogeheten "W" composiet sandwich conus met een diameter van 16,5 cm. Deze composiet-technologie komt voort uit het Grande Utopia onderzoek, en bestaat uit drie lagen voor de middelste en grootste mid/laag units en uit twee lagen voor het kleinste type. De zware klankkast is vervaardigd uit 5 cm dik MDF, en is aan de zijkanten voorzien van houten wangen die in een lichte of donkere hoogglanslak zijn te verkrijgen. De baffle is in een donkere gemetalliseerde glanslak afgewerkt, en de bovenkant lijkt van een zwarte glasplaat te zijn voorzien. Tel daarbij het lichtmetalen montageblok van de hogetonenunit op en het is duidelijk dat ze bij Focal een visueel statement willen maken.

Focal Elektra 1007 Be

De vormgeving en afwerking vallen in ieder geval op en zijn ongetwijfeld direct afgeleid van de Utopia lijn. Aan de achterzijde bevinden zich de rechthoekige basreflexpoort en een paar mooie single-wire aansluitingen. Heel prettig om steeds vaker hoogwaardig uitgevoerde single-wire filters te zien bij nieuwe weergevers. Deze aansluitingen zijn verbonden met het `OPC` wisselfilter, wat volgens de fabrikant het afstraalpatroon en fasegedrag optimaliseert. Het OPC filter maakt gebruik van een `rolloff` van 36 dB per octaaf bij het overnamepunt (wat op 2000 Hz ligt) tussen de twee units. In het uitgebreide survivalpakket dat bij de Focal`s wordt geleverd zitten enkele schuimrubber strippen die eventueel als extra demping voor de baspoort kunnen worden gebruikt. 


EDITORS' CHOICE