LS 3/5a-V2

Alhoewel de drivers van de Stirling `V2` versie van van andere fabrikanten komen waardoor een geheel nieuw ontworpen wisselfilter-ontwerp nodig werd, is de klankkast echter authentieker dan dat van de originele LS 3/5a. Hoe kan dat nou?! zullen vele lezers denken. Doug Stirling heeft goed opgelet toen Paul Whatton zijn beroemde `001/002` BBC prototype-paar uitleende. Hij heeft metingen en vele testen verricht en op basis daarvan het zogeheten "Reference Cabinet" ontworpen wat dunwandiger is en een geschroefde achterwand heeft, net als het prototype paar had. Tijdens de door Ken Kessler gehouden LS 3/5a vergelijkings-`shootout` versloeg het 001/002 paar ALLE andere aanwezige versies moeiteloos.

Over de oorzaak hiervan kwam men tot verschillende conclusies maar de afwijkende kastconstructie leek wel de belangrijkste clou te zijn. Stirling levert de "Reference Cabinets" ook los als opwaardering voor bestaande LS 3/5a`s. Naast de klankkast speelden de units een zeer grote rol in het ontwerp van de LS 3/5a V2. Gezien de originele KEF units een aantal unieke eigenschappen hadden was het moeilijk om een goede vervanging te vinden. Uiteindelijk vond men de juiste units bij Scanspeak en SEAS. Om het LS 3/5a karakter te behouden is men zelfs zo ver gegaan dat de nieuwe mid/laag unit met een afstandring achter de baffle wordt gemonteerd om exact dezelfde `cavity` te creeren die ook bestond bij de B 110. Oog voor detail is in dit soort gevallen heel belangrijk en ook de Scanspeak-hogetonen unit heeft zijn aanpassingen gekregen, waaronder eenzelfde soort geperforeerde grille en de kenmerkende viltrechthoek waarmee de originele KEF T 27 ook was uitgerust.

De Stirling LS 3/5a V2 is leverbaar in Essen, Kersen of Walnotenfineer, daarnaast zijn er de LE Gold Label uitvoeringen (Limited Edition, met goudkleurig type/serienummer-label) in Burl-Maple, Rosewood en Ebony. De LE uitvoeringen zijn kostbaarder maar qua technologie gelijk aan de standaard modellen. Audio Excellence heeft de LS 3/5a-V2 in verschillende uitvoeringen voorradig; men kan naar Zevenbergen bellen voor verdere details. Het is prettig wanneer een hoogwaardige weergever in een even hoogwaardige houtafwerking wordt geleverd en het mag gezegd dat Stirling zichzelf met deze brede keuze heeft overtroffen. Het test exemplaar was afgewerkt in zeer strak gefineerd Rosewood, ook de achterzijde wordt bij de Stirling niet overgeslagen en de messing schroeven waarmee de baffle en het achterpaneel zijn bevestigd maken het helemaal af.

Het frontdoek wordt door middel van vier Velcro-rondjes bevestigd gezien "hedendaags Velcro zo sterk is dat met de vroegere rechthoek van Velcro het frontje nauwelijks losneembaar zo worden zoals bleek toen iemand een grille brak bij het lospeuteren", aldus Doug Stirling. De nieuwe bevestiging is inderdaad prettig in het gebruik en sterk genoeg om de grille goed op zijn plaats te houden. Een ander opvallend detail is dat de hogetonen-unit wordt geflankeerd door twee verticale strippen van dunner vilt die binnen de bekende viltrechthoek zijn aangebracht. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het wat pittigere off-axis gedrag van de huidige unit ten opzichte van de T27. De conus en stofkap van de SEAS mid/laag unit doen sterk denken aan de KEF B110. Het V2 wisselfilter bestaat uit 15 componenten (3 spoelen, 4 condensatoren en 8 weerstanden) en is gemonteerd op een 3mm dikke print die -net als bij Harbeth- direct is verbonden met de vier aansluitingen. Deze zijn verguld en zijn zowel voor vorkjes als banaanpluggen geschikt. Een klassieke enkele set connectoren zou meer in lijn met de historie van de Baby Beeb hebben gelegen maar Doug Stirling moet hebben gedacht dat bi-wiring tegenwoordig een `must` is.

MERK

EDITORS' CHOICE