REVIEWKEF

Luisteren

Kilian Bakker | 24 april 2008 | KEF

Met de IQ 1`s correct opgesteld (waarbij duidelijk werd dat de IQ 1 van minder `toe-in` houdt dan de meeste mini`s) en ingespeeld werd van de laatste Sara K. SACD Hell Or High Water de track Something More beluisterd. De kalimba waarmee dit muziekstuk begint werd zo los en ruimtelijk weergegeven dat het alleen maar een zeer positieve voorbode kon zijn voor wat er zou gaan volgen. En dat was het, want Sara K.`s stem kwam op plastische en heldere wijze naar voren. Het akoestisch gitaarspel werd luchtig en impulsief weergegeven maar het meest indrukwekkende was de laagweergave. Indrukwekkend laag... uit een betaalbare mini? Toch wel. Het laag klonk ademend, zeer ruimtelijk en had een opvallende authoriteit. Het geheel werd met een open en heldere weergave van de middentonen weergegeven.



De CD Introducing van Talk Talk verdween in de Marantz lade om de track John Cope te beluisteren. De hi-hats werden op puntige en vrij directe wijze gepresenteerd, zonder aangezette hardheid. De onmiskenbare stem van Mark Hollis klonk soepel en het Hammond orgel werd met een ruimtelijke afgebeelding en los van de rechter weergever neergezet. Met I`ll Fly Away, van de soundtrack CD `O Brother Where Art Thou?` kwam de samenzang van Gillian Welch en Alison Krauss goed gedefinieerd en homogeen naar voren. Bij zowel de akoestische gitaar als de mandoline kwamen de typische timbres mooi uit de verf waarbij de pluk- en `strum` aanslagen met een duidelijke articulatie werden weergegeven. De ontspannen weergave van de middentonen was mede te danken aan het feit dat er geen merkbare maskering of verdringing optrad zoals dat kan gebeuren bij de weergave van een duet van twee soortgelijke zangstemmen.

Tijd voor vinyl; de LP US van Peter Gabriel mocht onder de naald om de track Blood Of Eden af te tasten. De intro liet een breed en ruimtelijk stereobeeld horen, plus een vrij stevig fundament. Het nogal zwaar gemoduleerde laag resulteerde af en toe in hoorbare bijgeluiden uit de baspoorten. De meegeleverde schuimrubber dempers werden uit het overlevingspakket gehaald en met zorg in de poortjes aangebracht. Het `chuffing`-effect was daarmee verholpen maar het laag klonk met deze demping tamelijk kortaf en geknepen. Met de proppen verwijderd kwam de natuulijke toonbalans weer terug en daarmee de mooie ruimtelijke afbeelding van de lagere frequenties. De hoorbare poort-`chuffs` waren gelukkig niet alarmerend en ze verdwenen bij een lagere geluidsdruk. Deze track kan overigens zelfs voor full-range weergevers behoorlijk uitdagend zijn. De IQ 1`s gaven een overtuigende weergave van Peter Gabriel`s solo waarbij de vocale climax met goede presence en focus werd neergezet.



Van Fleetwood Mac`s CD Tusk werd de mooie track Honey Hi beluisterd. De tom-toms werden expressief weergegeven met goed hoorbare verschillen in de afstemming van de trommelvellen. Christine McVie`s meeslepende stemgeluid werd met een goede focus en los van de andere zangers afgebeeld. De triangel die middenin deze track na een paar zachte tikjes even fel wordt aangetikt had een heldere en tegelijkertijd rijke klank.

Bij de track Everyday van de helaas moeilijk verkrijgbare MCA Heavy Vinyl LP Buddy Holly kwamen het timbre en de micro-dynamiek van de verschillende instrumenten en stemmen goed uit de verf. De zeer directe opname van de xilofoon werd met een volle klank en veel presence neergezet zonder dat er direct sprake was van zogeheten `glare` of `splash`. De percussie, bestaand uit iemand die ritmisch met zijn handen op zijn schoot tikt was goed te volgen. Van de Chris Jones Stockfisch CD Roadhouses And Automobiles werd de track No Sanctuary Here gedraaid. Zowel de kenmerkende grommende zang als de schaal en lucht van deze bijzondere opname werden op knappe wijze vertolkt door de kleine KEFjes.


Conclusie

De meeste fabrikanten zullen hun instapmodel een zo opvallend mogelijk karakter proberen te geven zodat hij er lekker uitspringt tijdens een `knoppenkast` beoordeling bij de dealer. KEF heeft bij de IQ1 voor een andere benadering gekozen waarbij een benjamin technologie van vroegere toplijnen erft, wat vervolgens in een bescheidener uitvoering wordt toegepast. Dat uit zich bij deze Kef`s in een coherente en ruimtelijke manier van weergeven en een goed gearticuleerde laagweergave die des te beter zal zijn wanneer men de IQ1`s op een paar goede standaards trakteert.

Importeur: Transtec, 010-4147055 / www.Transtec.nl
Paarprijs KEF IQ 1: 340 euro.

Gebruikte apparatuur:

Analoge bron:

  • Loopwerk: Linn Sondek LP12
  • Loopwerkvoeding: HEED Orbit 2
  • Toonarm: Linn Akito
  • Element: Ortofon MC 15 Super II

Digitale Bronnen:

  • Marantz CD 72 II/MicroDAC & Marantz CD 5001

Versterkers:

  • Exposure Super XXV RC & NAD C 320 BEE

Phonotrappen:

  • Moth 30 & NAD PP-2

Kabels:

  • Exposure 4.0, QED Profile 4X4, QED Qunex 2, Monster M1000

Lichtnet:

  • Lapp/Popp strip, Belden IEC, Kemp SNS Plug

MERK

EDITORS' CHOICE