REVIEWB&W

Geluid en Aansluitingen

Gastauteur | 24 april 2008 | B&W

Bij een 32-inch scherm hoef je geen reuzeprestaties te verwachten wat geluid betreft. Voor stevige bassen en mooi gedetailleerde soundtracks heb je andere apparatuur nodig. Wat je wel moet eisen van dit scherm is een duidelijke en heldere weergave van dialogen. Wil je toch voor een beetje filmervaring gaan, dan bieden deze schermen meestal een of meerdere (uitschakelbare) geluidseffecten. Soms zijn die nogal pover, maar hier en daar vinden we ook effecten die werkelijk wat bijdragen aan het algemene klankbeeld. Probeer de instellingen in de winkel even uit, en oordeel of ze voor jou een echte meerwaarde hebben. Als tip geven we wel mee dat de meeste pseudo-surround-effecten niet bijster goed klinken.

koopgids 32 inch
Op de Silicon Optix test-dvd die we gebruiken, is deze scene een belangrijke test voor de-interlacing. Als de randen van de vlag gekarteld zijn, scoort het toestel slecht. Zijn die daarentegen zacht, dan scoort het goed.

Aansluitingen

We hebben meer en meer apparatuur die aangesloten moet worden op onze televisie. Een goede selectie aansluitingen is dan ook belangrijker dan ooit. In volgorde van hoogste naar laagste kwaliteit zijn de beschikbare beeldaansluitingen: HDMI, component video, Scart (RGB), S-video en composiet video.

Hou er rekening mee dat het aantal aansluitingen in de hier besproken categorie toestellen soms beperkt is. Dat is des te belangrijker als je van plan bent om mee te stappen in de HD-evolutie. HD is immers enkel mogelijk via de HDMI- en component video-aansluiting, en die zijn niet altijd in grote getale aanwezig op deze schermen. Hoeveel HDMI-aansluitingen moet je dan voorzien? Eén voor je HDTVdecoder, één voor een spelconsole en één voor de dvd-speler of HD-speler (HD-DVD of Blu-ray). Zo kom je al snel aan drie stuks. Natuurlijk kan je een van deze apparaten aansluiten via component video, om op die manier toch nog van het beste beeld te genieten. Hou er wel rekening mee dat de kopieerbeveiliging – met name bij HD-bronnen zoals Blu-ray en HDDVD – in dat laatste geval stokken in de wielen kan steken. In die situatie wordt de beeldkwaliteit namelijk wél behoorlijk teruggeschroefd.

We kunnen dus genoegen nemen met twee HDMI-aansluitingen en een component video-aansluiting, maar erg veel ruimte voor uitbreiding is er dan niet meer. Als je een AV-receiver in huis hebt en die inzet als schakelcentrale, kun je dat probleem natuurlijk handig omzeilen. In dat geval heb je in feite genoeg aan één ingang van elk type op je tv-toestel.
Wie over wat oudere apparatuur beschikt die enkel gebruik maakt van Scart en composiet video moet ook opletten, want deze aansluitingen verdwijnen langzaam maar zeker van het toneel. Maak dus in ieder geval een lijst van de apparaten die je nu al bezit of in de nabije toekomst wil gebruiken, en welke aansluiting je voor elk apparaat nodig hebt. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.

aansluitingen en gebruikersgemak

Varia

Onder deze noemer wordt vooral het gebruiksgemak van onze televisie onder de loep genomen. Hoewel de opkomst van digitale televisie het belang van de ingebouwde analoge tuner doet verminderen, testen we deze op zapsnelheid en beeldkwaliteit. Daarnaast werpen we een kritische blik op de afstandsbediening. We letten op de plaatsing van de volume- en kanaaltoetsen, en kijken na hoe gemakkelijk het is om beeldinstellingen zoals aspect ratio en kleurprofiel aan te passen. We evalueren ook hoe gemakkelijk de aansluitingen te bereiken zijn. Extra functies die we leuk vinden zijn PIP/PAP (Picture In Picture – een klein beeld in het hoofdbeeld – en Picture And Picture, twee beelden naast elkaar), en de mogelijkheid om het beeld te bevriezen.

Let op, dit laatste is niet hetzelfde als Live TV pauze. Bij Live TV pauze zet je de uitzending even stil, maar na een druk op de play-toets loopt de uitzending verder van waar je gepauzeerd had. Vanaf dan kijk je dus met vertraging naar (een opname van) de uitzending, zodat je geen deel van het programma mist. De mogelijkheid die deze toestellen bieden is veel eenvoudiger. Je neemt als het ware een snapshot van het scherm en die shot wordt getoond. De uitzending loopt ondertussen wel gewoon verder. Wanneer je het snapshot afzet, pik je dus gewoon weer in op de live-uitzending. Je hebt dan wel een deel van de uitzending gemist terwijl je naar het snapshot keek. Deze techniek is nuttig als je een recept, een adres of telefoonnummer dat op het scherm verschijnt wil overschrijven.

Sommige toestellen zijn uitgerust met een DVB-T-tuner, maar die heeft in Belgie en Nederland jammer genoeg weinig nut, tenzij je enkel van de publieke zenders (VRT, Ned 1, 2, 3) wil genieten.

MERK

EDITORS' CHOICE