REVIEWMartin Logan

Luisteren

Kilian Bakker | 17 juli 2008 | Martin Logan

Bij deze willen wij Multifoon HiFi bedanken voor het uitlenen en afleveren van hun eigen Source weergevers, over service gesproken! Het recensiepaar was reeds ingespeeld maar werd eerst 48 uur `opgeladen` aan het lichtnet, voor optimale prestaties (bij minimale oplading kunnen electrostaten klinken alsof ze bloedarmoede hebben). Dit zijn weergevers die met extra aandacht en met een redelijke afstand tot de achterwand moeten worden opgesteld, waarvoor men auditief rijkelijk wordt beloond (hier stonden ze uiteindelijk 90 centimeter van de achterwand).



Van het Michael Hedges album Aerial Boundaries werd de gelijknamige track beluisterd. Deze mooie gitaartrack werd op bijzonder plastische wijze en met een goede `drive` gepresenteerd. Het complexe snarenspel werd met gemak ontrafeld waardoor elke greepwisseling duidelijk naar voren kwam. Het uitklinken van de snaren en de daarop volgende nagalm waren lang hoorbaar en klonken zelfs vrij rijk; er was geen sprake van een uitgebeende weergave (een `truc` die sommige fabrikanten toepassen om meer luchtigheid te veinzen). De basreflexkast voerde bij tijd en wijle de boventoon waardoor het zoemen van de bassnaren bij luide passages een meer brommend karakter kreeg.

Het verder van de achterwand plaatsen van de Source weergevers veranderde daar weinig aan. De oude Martin Logan Aerius gaf deze track -dankzij een gesloten baskast- met meer grip weer, zij het met een droger en slanker karakter in de hogere frequenties. De Source wist de spanning en cadans van deze track zeer goed over te brengen. Om te kijken (horen) hoe deze Martin Logan`s zouden reageren op minder verfijnde opnames werd de U2 cd All That You Can`t Leave Behind tevoorschijn gehaald, om de track In A Little While te beluisteren. De intro, mooi gespeeld door gitarist The Edge, kwam op directe en overtuigende wijze naar voren terwijl het kenmerkende zanderige stemgeluid van zanger Bono goed uit de verf kwam. Bij de drums klonken de trommels elastisch en luchtig, terwijl de kickdrum met een flinke `push` maar ook wat afgerond werd gepresenteerd. Het geheel kwam zowel energiek als soepel naar voren en bleef ook bij een vrij hoog afluisterniveau prettig om naar te luisteren.

De Talk Talk LP The Colour Of Spring werd op het Schotse vilt gelegd zodat de track I Don`t Believe In You kon worden afgetast. De drumintro kwam flink impulsief en `vrij` over. In feite kan de eerste indruk met deze muziek in één woord worden samengevat: zelfverzekerd. De gekweld klinkende zang van Mark Hollis werd op overtuigende wijze vertolkt en de verschillende instrumenten kregen elk hun eigen stuk ruimte zonder van elkaar afgescheiden te zijn. De expressieve drumweergave bleef het meest indrukwekkende facet maar ook de gitaar en het orgel kwamen met een goede zeggingskracht naar voren. Dit is echt dé muziek voor deze weergevers; waar veel luidsprekers dit Talk Talk album tekort doen door het té droog en mechanisch te laten klinken werd deze muziek door de junior Martin Logan`s op plastische en energieke wijze gepresenteerd. Foutloos? Nee, maar wel dusdanig meeslepend dat hele albums werden uitgeluisterd.



De Linn SACD Notes From A Hebridean Island van de folk-group MacKenzie (met vrouwelijke zang, percussie en harmonium) liet een bijzonder helder en ruimtelijk klinkende samenzang horen. De bodhran (grote framedrum) kwam tegelijkertijd luchtig en stevig over terwijl het harmonium wat minder duidelijk uit de verf kwam dan met de Studio 2SE weergevers. Het geheel klonk tamelijk `forward` maar kreeg ook een ruim bemeten stereobeeld mee. Al met al een pittige weergave, die eerder uitnodigend dan vermoeiend was. Nog meer dan bij conventionele weergevers uit deze prijsklasse zijn de uiteindelijke prestaties van de Source afhankelijk van de gekozen versterker.

De voor deze recensie gebruikte Exposure bleek een uitstekende kandidaat en hetzelfde geldt overigens voor andere Exposure modellen (elk model zal behalve de `huis`-klank natuurlijk zijn eigen karakter hebben). Versterkers met een onevenwichtige toonbalans of een intolerantie voor flinke impedantiesprongen kan men beter vermijden. Andere relatief betaalbare kandidaten zijn bijvoorbeeld te vinden bij Rogue en Naim. De Source is echter geen mega-moeilijke belasting en ook de betaalbare -maar stabiele- NAD 325BEE zal hem kunnen aansturen.

MERK

EDITORS' CHOICE