REVIEWT+A

De op- en instelling

Ik neem de netwerkstreamer op in mijn set en verbind hem middels een Netgear RP614 router/ switch en wat Icidu netwerkkabels aan mijn computer. Als voedingskabel gebruik ik een DIY kabel, type “Vlechtsneek”. De interlink naar de versterking is een Audio Selectief L100MJ, die eerst aan de Leema Pulse versterker en later aan mijn Denon Avr 3803 en Rotel RB 1070 aangesloten wordt. Als weergevers dienen de Bluenote Reale’s. De rest ven de gebruikte hardware vindt u zoals gebruikelijk onderaan deze test.



Zoals ik al had vermeld was het aansluiten op het netwerk vrij eenvoudig. De software op uw pc (bijvoorbeeld Windows Media Player) zorgt ervoor dat de netwerkspeler alles precies zo aangeleverd krijgt als het op uw computer staat opgeslagen, inclusief uw eigen afspeellijsten. Het wordt dus kinderlijk eenvoudig om het gewenste muziekstuk op te zoeken, hoewel een afstandsbediening hierbij echt geen overbodige luxe is… De zoekfunctie kan worden geactiveerd op genre, mapnaam, favorieten et cetera. Even uittesten wijst wel meteen uit dat –zoals verwacht - mp3 met een gemiddelde compressie (192 kbps) niet de gewenste geluidskwaliteit geeft, iets dat de MP 1250 R dan ook glashard maar eerlijk doet blijken. Terug naar de computer, dan maar. Ik kies ervoor om diverse albums te converteren naar het bestandsformaat Flac, en voorzie mijn harde schijf dan ook gedurende twee weken van veel favoriete muziekstukken. Even zoeken met Google resulteert al snel in diverse “cd rippers” die kunnen opslaan in bovengenoemd formaat.


De MP 1250 R in gebruik, zwemmen in je netwerk!

Na enige tijd met het apparaat gespeeld te hebben kwam de eigenlijke luistertest. Allereerst wil ik toch écht niet vergeten om de functie internetradio te bespreken, want in de afgelopen warme weken dat de muziek streamer bij mij thuis stond heb ik vele uren buiten doorgebracht met op de achtergrond een van de vele internet radiozenders die dit apparaat tot zijn beschikking heeft. Of je nu van heerlijke lounge, melodieuze rock, klassiek of zelfs een ver buitenlands lokaal station wilt genieten, via vTuner en de MP 1250 R is het allemaal erg gemakkelijk te bereiken. Audiofiel? Nee, de vele compressie zorgt vaak wel voor kwaliteitsverlies, maar vooral de zenders die boven 192 kbps hun uitzendingen het web opsturen zijn niet onaangenaam om naar te luisteren. Hoor je een keer iets leuks dat niet bekend is, meestal worden de artiest en titelnummer van een muziekstuk netjes weergegeven op het display van de netwerkspeler.

Vanaf mijn eigen computer “stream” ik dus een vooraf geselecteerd aantal nummers die ik voor de handigheid in een playlist heb geplaatst. Een kind kan hierbij echt de was doen! De aftrap is voor de Eagles, vanaf de dvd Farewell Tour, Live from Melbourne speel ik de track One Of These Nights. De baslijn in het begin van het nummer is goed te volgen en klinkt even strak als op de stereotrack van de dvd zelf. Het achtergrondkoor staat hoger, er is diepte en breedte en transparantie. En dat vanaf de harde schijf van mijn pc! Een cd/ dvd geeft geen beter geluid dan dit op een vergelijkbaar loopwerk, moet ik tot mijn eigen verbazing aan u melden. Daar komt bij dat het geheel met enige kracht ten gehore gebracht wordt en de in vier standen instelbare Dac is hier toch echt op een prettige wijze schuldig aan. De stand “Bezier” klinkt mij het prettigst in de oren en doet enigszins analoog aan.



Dan ga ik verder met het jongste album van Joan as a policewoman, genaamd To Survive. Het nummer To Be Lonely bestaat uit louter zang, piano en wat strijkers. De stem van Joan komt eerlijk en even melancholisch uit mijn Reale’s als op cd. De cd zat gratis bij de LP bijverpakt en is prima geproduceerd, in tegenstelling tot vele nieuwe producties die erg overstuurd kunnen klinken, maar dat terzijde. De piano klinkt vol terwijl het snarenspel juist los om de zang heen hangen. En hoewel met 48 kHz (24bit) door de Dac omgezet en  gestreamed vanaf mijn pc, betwijfel ik of een nog hoger oplossende frequentie iets zou kunnen toevoegen aan de gebrachte geluidsgolven die tot achter mijn gehoor reiken.

MERK

EDITORS' CHOICE