REVIEWJamo

Kijken en Luisteren

Max Delissen | 21 november 2008 | Jamo

We zijn begonnen om de beeldkwaliteit van de DMR 45 te beoordelen, en die blijkt behoorlijk goed te zijn. De maximale beeldresolutie is 1080i, en dat gaf – via HDMI - op de plasmatelevisie hier ten kantore een uitstekend, scherp en contrastrijk plaatje. Omdat onze televisie nog niet Full-HD is heb ik ook nog de 720p instelling geprobeerd, en dat bracht nog net iets meer rust in het beeld. De kleurbalans is minimaal aan de warme kant (en dat heb ik persoonlijk liever dan een te koud beeld waarin het wit meer naar blauw neigt), en vooral bij diagonale lijnen en horizontale bewegingen valt de afwezigheid van al te ernstige `jaggies`(trapsgewijs gerafelde lijnen) op. Dat is behoorlijk goed.

De uitleg in de gebruiksaanwijzing over de beeldinstellingen had van mij trouwens wel iets uitgebreider gemogen, want ik vermoed dat er bij Jamo iets teveel voorkennis bij de koper wordt verondersteld als het gaat om progressive en interlaced beeldopbouw. In het algemeen kan de vuistregel worden aangehouden dat een HD of HD-Ready televisie bij bewegende beelden vaak een wat rustiger beeld geeft met de 720p instelling. Jammer genoeg ontbreekt een echte 1080p beeld-doorgifte, maar dat is in deze prijsklasse waarschijnlijk teveel gevraagd.

Luisteren

Wat opvalt is dat de subwoofer bij muziekweergave wat luider lijkt te klinken dan bij filmweergave. Dat betekent dat een goede instelling om naar muziek te luisteren niet zonder meer kan worden gehandhaafd bij het kijken naar een dvd. Want juist bij een spannende film doen de lage tonen  erg veel voor de beleving. Gelukkig is de subwoofer via de fraai vormgegeven afstandsbediening in 20 stappen (+ en – 10) in te stellen, zodat de knop achter op de subwoofer niet steeds hoeft te worden verdraaid.

Na wat experimenteren bleek een overnamefrequentie van ongeveer 80 Hertz, bij een 2/5 opengedraaide volumeknop en 0 graden fase in onze opstelling prima te klinken met de meeste muziek. De elektronische volume-instelling voor de sub (via de DMR 45) stond voor muziek op 0, en voor film op +6. Voor de duidelijkheid: de DMR 45 heeft ook een tuner met RDS functie aan boord, maar vanwege het ontbreken van een kabelaansluiting op de redactie is daar niet naar geluisterd. De meeste radiomodules die tegenwoordig worden gebruikt klinken echter prima, en er is geen reden om aan te nemen dat dat hier niet het geval is.

De weergave bij film is prima. Zeker als de virtuele surround instelling op de DMR 45 wordt gebruikt is het geluid ruimtelijk en zijn stemmen nog steeds goed verstaanbaar. De subwoofer gromt lekker als dat gevraagd wordt. Bij muziek is de geluidskwaliteit wat meer afhankelijk van het aangeboden materiaal. Bij instrumentale muziek klinkt deze combinatie lekker, met voldoende detaillering (de satellieten waren mij bij een andere bespreking al eerder positief opgevallen), maar bij stemmenweergave is er helaas toch sprake van een wat dunner geluid. Niet dramatisch, en met de overnamefrequentie is nog veel bij te regelen. In de praktijk zal alleen de meest kritische luisteraar hier moeite mee hebben. Gelukkig is deze set helemaal niet bedoeld voor de kritische muziekliefhebber. Voor wie wel dan? Ik zou zeggen voor iedereen die voor een niet al te hoge prijs een goede dvd-speler mét versterking, luidsprekers en subwoofer wil kopen, en die een  probleemloze aansluiting, eenvoudige bediening, uitstekend beeld en een fatsoenlijke geluidskwaliteit zoekt. Want daarvoor bent u bij deze set wel degelijk aan het goede adres. Vele malen beter dan die naamloze setjes die bij bouwmarkten en huishoudwinkels te koop zijn, en de investering van 599 euro dus volledig waard.

MERK

EDITORS' CHOICE