Muziek & Co

Van een speaker met een minimale breedte is te verwachten, dat het afstraalgedrag voorbeeldig is. Monitor Audio maakt daarop geen uitzondering. De smalle baffle zorgt, dat een zangeres als Emilíana Torrini met haar cd Me And Armini losjes in de ruimte wordt geprojecteerd. De bas is warm, helaas een beetje eentonig, steunt wel goed de stem, waardoor een volwassen vrouw staat te zingen. Mooie volle stem, aangenaam, meer dan uitstekend verstaanbaar. De dame kan zich gesteund voelen door prima muzikanten, waaronder een gitarist die erg zijn best doet. De luidsprekers belonen hem daar ruim voor, door het instrument op realistische wijze neer te zetten. Het klinkt allemaal soepel en welwillend. Speels, hetgeen te danken is aan de losse presentatie.

Voor wat hoort wat, in dit geval moeten de kleine woofers erg hun best doen; zo hou je inderdaad de baffle smal. Ik vind de bas trouwens heel volwassen. Voor muziek neig je niet ineens naar een subwoofer, mits de luisterruimte niet al te groot is. De hogetonenweergave is echt het Monitor Audio geluid. Spits, snel, lichtvoetig, licht hijgend, dankzij de metalen conussen vrij van vervorming. CD is helder en prima gedefinieerd, zonder scherpte, zonder nare randjes. Mag ook wel, de cd-speler kost heel wat meer dan deze vloerstaande luidsprekers. Of het ook zo schoon blijft, controleer ik aan de hand van een heel wat agressievere cd, die van Jennifer Warnes.

Monitor Audio Radius High Definition

Geen klagen. Een s-klank die er hoort te zijn. Lekker hakkende percussie. Wel een beetje dun. Dat is deels de cd zelf, deels de luidspreker die wel laag levert, maar slechts de diepgang heeft van een gemiddelde monitor. Netjes dat Monitor Audio het laag niet opblaast met de reflexpoort. Liever strak dan vals neergezet. Zoals het hoort, zelfs in deze prijsklasse. Een tweede track zet een paar stevige drums neer, laat behoorlijk wat details los en is eigenlijk …. verrassend. Tot op een hoge volumestand zeker de moeite van het beluisteren waard. Knap eigenlijk, dat Monitor Audio zo goed meespeelt in de lage prijsklasse en tegelijk kans ziet aan de andere kant van hun catalogus high end producten af te leveren. Laaggeprijsd met een gelijke filosofie t.o.v. high end, een gelijke basismateriaalkeuze, uiteraard minder kwaliteit dan in de prijsklasse van duizenden en duizenden euro’s. Design en behoorlijk geluid kunnen duidelijk hand in hand gaan, als je maar je best doet.

Want de slanke zuilen zullen zich naast menig plasma- of lcd-scherm helemaal in hun element voelen. Is het daarmee een luidspreker die gerekend moet worden tot de surroundset? Nee, dat is niet waar. Vandaar dat ik luister naar muziek en niet met films werk. Als het met muziek goed gaat en er bas aanwezig is, dan klinkt het in home cinema zeker goed en uitgebalanceerd. Mist de bas bij films kracht? Daar bestaan subwoofers voor. Veel meer dan Monitor Audio in het ontwerp heeft gedaan, kan een fabrikant echt niet doen zonder ernstig in de kwaliteit te moeten snijden. Terwijl Jennifer lustig verder kweelt, ga ik in de kast op zoek naar iets anders moois. Vrouwen in overvloed (helaas niet in levende lijve), ik zoek een cd met een heer.


EDITORS' CHOICE