Verschil

De verschillen tussen de twee cd-spelers zijn aanwezig, maar liggen vooral in de aansluitmogelijkheden. Zo heeft de HD 990 een gebalanceerde uitgang (met een spanning van 4 volt RMS) en een HRS-Link aansluiting. HRS staat voor High Resolution Syncronisation. Deze netwerkachtige kabelaansluiting fungeert als digitale doorvoer van het loopwerk naar de bijpassende versterker HK 990 die ook zo’n aansluiting bezit. Deze link voert zowel het audiosignaal als de kloksynchronisatie door naar de versterker en biedt daardoor nog minder kans op onregelmatigheden in het geluid door de meer pure signaalweg. Ook heeft de HD 990 een digitale ingang, waardoor deze als digitaal- analoog converter kan worden ingezet voor andere digitale bronnen als bijvoorbeeld een set top box, spelcomputer of netwerkspeler. Intern zijn beide spelers voorzien van een speciaal voor deze serie ontworpen schakelende voeding.

Harman Kardon HD980, HD990, HK980, HK990

Maar waar de HD 980 maar één multi-bit Sigma-Delta dac aan boord heeft, gebruikt zijn grotere broer er twee. Met als resultaat een hogere oversampling-rate van 24bit/ 384 kHz, terwijl de goedkopere speler op 24bit/ 176,4 kHz gespecificeerd staat. De HD 990 heeft een lagere harmonische vervorming (het verschil is 0.0003 %), een hoger dynamisch bereik ( >120 dB tegenover > 100 dB) en een betere signaal/ ruisafstand en kanaalafscheiding van 116 tegenover 110 dB en 115 tegenover 100 dB. Beide spelers hebben een zeer gedegen afwerking en zijn relatief licht met maar 3.8 kilo per stuk. De bijgeleverde afstandsbediening is gelijk, behalve een bronkeuze knop op die van de HD 990 voor de toevoer van signalen naar de converter.

De HK 980 versterker

De versterkers liggen verder uit elkaar qua verschillen. De HK 980 opereert in de 600 euro klasse en kent een voor die prijs goede afwerking. Binnenin zit een conventionele voeding en een netjes afgewerkte printplaat. De opbouw is overzichtelijk en de eindversterking zit keurig aan weerszijden, gevolgd door enkele nodige koelribben. Aanwezig zijn afstandsbediening en een vast stroomsnoer. De versterker biedt de mogelijkheid om twee paar luidsprekers aan te sluiten, mits deze beide een aansluitweerstand van 8 Ohm bieden. De luidsprekeraansluitingen zien er netjes en verzorgd uit en zijn WBT look alikes met de mogelijkheid om kaal snoer en banaanstekkers te gebruiken. Er zitten zeven cinchkabel aansluitingen op de achterzijde, waaronder ééntje voor een platenspeler met een MM element. Ook een pre-out is aanwezig voor het doorlussen van de HK 980 naar een eindversterker.

Harman Kardon HD980, HD990, HK980, HK990

Qua specificaties is deze versterker van Harman Kardon ook best flink. Het opgegeven vermogen ligt op 80 watt continu aan 8 Ohm, bij een totale harmonische vervorming van 0.09 %. De afgegeven stroomhoeveelheid naar de luidsprekers ligt rond 80 Ampère met een dempingsfactor van boven de 125. Best netjes. Het opgegeven energieverbruik ligt op 410 watt en het gewicht staat opgegeven op 12,7 kilogram. Qua design past de versterker –evenals zijn grotere broer – geheel in de lijn van Harman Kardon; een pianolak zwarte balk met een bijpassende antracietkleurige onderkant. Het oplichten van de volumeknop is een typisch Harman Kardon aspect dat het merk een geheel eigen gezicht geeft en geheel niet misstaat. De versterker is voorts voorzien van een ‘source direct’ mogelijkheid om een zo puur mogelijk signaal naar de luidsprekers te kunnen sturen.

De HK 990, gewichtig!

De grote broer van de HK 980, de 990, is met 24 kilogram geen kleine jongen! Deze geheel symmetrisch opgebouwde versterker is gelukkig weer een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van stereo versterkers uit huize Harman en kan ook weer elke luidspreker van hetzelfde moederconcern aansturen. Twee massieve ringkern voedingen voorzien de HK 990 van stroom en een paar flinke koelribben zijn ook geen overbodige luxe voor deze krachtpatser, die flink warm kan worden trouwens. Het design is hetzelfde als alle andere versterkers en receivers van Harman Kardon, alleen heeft de afstandsbediening een afwijkende vorm. Zij het wat licht en kitsch naar mijn smaak, het past wel bij bijvoorbeeld het ontwerp van lcd tv’s van hetzelfde merk.

HRS Link

Qua techniek zitten er heel wat nieuwtjes in de HK 990. Zo is er de HRS-Link, passend bij het HD 990 loopwerk, een nieuwe discrete opbouw voor betere prestaties. 15000 µF aan afvlakcondensatoren zorgen voor een zeer grote kanaalscheiding en een strakke laagweergave, ook bij belasting met lage impedanties. Het toepassen van een dubbele signaalweg zorgt voor een pure analoge of pure digitale audiobewerking. Verder heeft Harman Kardon in de HK 990 een cascode pre-driver trap toegepast om hoogfrequente vervorming te voorkomen en is de versterker voorzien van alle mogelijk beveiliging op het gebied van temperatuur, te hoge spanning of overbelasting. Ook is het vrij uniek dat er een digitaal-analoog conversie zit in een stereo versterker. De HK 990 maakt gebruik van twee stereo AD1955 high-grade dac’s in Dual Mono configuratie. Door het bijleveren van een inmeetmicrofoon voor de akoestiek van de ruimte en een digitale automatische setup (EzSet/EQ ) is het zeer eenvoudig om de versterker in vrijwel iedere ruimte te plaatsen.

De aansluitmogelijkheden van de versterker zijn met al deze technieken dan ook zeer divers, waarvoor hulde aan de ontwerpers! Een platenspeler aansluiting voor zowel (High Output) MC als MM elementen, twee paar luidspreker aansluitingen (schakelbaar) en zes analoge ingangen zijn vertegenwoordigd. Zoals eerder vermeld de aansluiting voor de HRS-Link, één paar gebalanceerde (XLR) ingangen en twee analoge en een pre-out uitgang zijn ook aanwezig. Leuk is de processor ingang (cinch) om de HK 990 als eindversterker in te kunnen zetten. Hierop inspelend is de versterker ook voorzien van twee (!) paar subwoofer in- en uitgangen, die tezamen met de EzSet functie geheel te calibreren zijn. Digitaal zijn er twee paar coaxiale en toslink aansluitingen en één coaxiale uitgang. Heel erg compleet, dus.


EDITORS' CHOICE