REVIEWPSB Speakers

Onder de loep


Paul Delissen | 28 mei 2009 | PSB Speakers

Bekijken we de speaker eens goed, wat komen we dan zoal tegen? Vloeiende vormen, alleen de boven- en onderzijde zijn plat. De gebogen zijkanten zijn voorzien van mooie fineer, in dit geval zogenoemd Black Ash ofwel zwart essenhout (donker kersen is ook leverbaar). Het front en de achterzijde zijn ook gebogen, en uit zwart geanodiseerd spuitgiet aluminium gevormd, een constructie waar je bij andere merken nog wel eens flink dieper voor in de buidel moet tasten.

PSB Synchrony One

Erg fraai detail is het volledig ontbreken van montagemateriaal. Dat wil zeggen, zichtbare schroeven of bouten waarmee de units in het front zijn bevestigd zijn er niet. De units zijn omrand door een rubberen ring waarmee alles zo goed als naadloos in het front doorloopt, en hebben allen een aluminium phase plug. De plaatsing van de units is ook opvallend en niet alledaags. Er zijn drie woofers, één bovenin, één in het midden, en één onderin het front. De toegepaste techniek om de woofers zo verspreid te plaatsen is door PSB ontwikkeld in samenwerking met de –laat ik het oneerbiedig zo noemen- Canadese TNO. Doel hiervan is het vermijden van de ‘dip’ in de weergave bij bepaalde frequenties als gevolg van vloerreflecties. Een meer homogene weergave zou, zeker in de lagere regionen, het gevolg zijn. Onder de bovenste woofer bevindt zich de midrange speaker, daaronder de tweeter. In de achterzijde, die overigens door taps toelopen van de kast erg smal is, zien we maar liefst drie reflexpoorten. Iedere woofer heeft zijn eigen poort, en er worden rubberen doppen meegeleverd waarmee naar believen één van de poorten van iedere speaker kan worden afgesloten. Het frontdoek is bevestigd op een metalen rooster dat netjes aan sleuven in de zijkant van het front past.

PSB Synchrony One

De technische gegevens vertellen ons dat de kantelfrequenties liggen op 500 en 2200 Hz, de gemiddelde en nominale impedantie 4 Ohm bedraagt en dat de gevoeligheid in een typische luisterruimte 90 dB is. Het interne volume bedraagt 67 liter, en de afmetingen zijn 109 x 22 x 32,5 cm (HxBxD)

EDITORS' CHOICE