REVIEWB&W

De Techniek

Eric de Boer | 16 juli 2009 | B&W

Het nieuwe apparaat is dus geheel digitaal, zonder loopwerk. Wat niet wil zeggen dat deze afspeeltechniek geen optie is met dit component; Blacknote kan desgewenst een bijpassend loopwerk leveren (dvd-rom) dat via een usb-poort verbonden kan worden met het toestel. U kunt als gebruiker het apparaat voorzien van de nodige ééntjes en nullen door verbinding te maken met een computer in uw thuisnetwerk, waarna de DSS30 al uw muziekbestanden kan bereiken. Ook voor updates is deze aansluiting erg handig. Verder bezit de speler vier usb-poorten, kan er op verzoek van de klant een intern (SD-) geheugen in worden geplaatst die middels een vijfde usb-ingang kan worden aangesloten op een PC en dient het apparaat niet in de laatste plaats als dac, waardoor ook de kwaliteit van een cd-loopwerk weer helemaal up-to-date kan worden gebracht en misschien wel drastisch verbeterd kan worden.

Blacknote DSS30 Tube

Het toestel kent intern een drietal voedingstransformators. Eén direct naar het digitale circuit, één naar het analoge gedeelte en één voor de buizen uitgangstrap. De omzetting van digitaal naar analoog geschiedt door middel van een dac die speciaal voor Blacknote is ontworpen door AKM en Burr- Brown. Door de speciale constructie is het mogelijk om 24bit audio weer te geven, terwijl een gewone cd blijft steken op 16bits weergave.

Aan de voorzijde prijken naast de eerdergenoemde usb-ingangen een helder display en zes kleine bedieningstoetsen. Het display is in staat om niet alleen de naam en het nummer weer te geven, maar ook de tijdsduur en het opslagformaat worden erop vermeld. Aan de achterzijde van de DSS30 Tube zit de hoofdschakelaar voor de stroomtoevoer, de overige drie usb-poorten, een ethernet- en een rs232 poort voor verbinding met een netwerk, dat optioneel zelfs draadloos kan geschieden. Verder een digitale coaxiale verbinding (in en uit), een analoge verbinding en een gebalanceerde XLR-output. Aansluitmogelijkheden te over.

De bijgeleverde afstandsbediening is gelijk aan die van een cd-speler. Evenals het knopje PPE (wat staat voor Play, Pause en Enter), een knopje vooruit en achteruit, de toets ‘Back’ en ‘Stop’ is de bediening een gemak en kan door vrijwel iedereen met een beetje gevoel voor logica bediend worden. Het had Blacknote echter niet misstaan om voor de DSS-serie een eigen afstandsbediening mee te geven, maar je kan niet alles hebben… Zo is op de toets ‘back’ op het toestel gelijk aan de ‘eject’ toets op de remote. Het went gelukkig snel.

Blacknote DSS30 Tube

De door de speler ondersteunde audioformaten zijn WAV, FLAC, AIF, AIFF, ISO, MP3, AAC en ALAC (Apple Losless). De ondersteunde resoluties zijn 8-16 bit en 24 bit, aan een sample rate van 44,1, 48, 88,2 en 96 KHz. Voor FLAC is zelfs 192 KHz beschikbaar. Wie WMA wil gaan afspelen met de DSS serie moet nog even wachten, want er is nog wat gesteggel met betrekking tot de licentie die Microsoft aan Blacknote moet leveren. Volgens Maurizio zal er direct een software update komen als dit het geval is.Het opgegeven frequentiebereik loopt van 20 tot 20.000 Hz aan een dynamisch bereik van 125 dB. De uitgangsspanning is 2 volt en niet regelbaar. Het acht kilo wegende apparaat is maar 24 centimeter breed bij 12 centimeter hoog en dus makkelijk te plaatsen. De gebruikte buisjes voor de uitgangstrap zijn standaard ECC88 buizen, maar ook daar kan de eindgebruiker in een later stadium gerust mee tweaken om de DSS naar zijn of haar smaak aan te passen. Binnenin het apparaat zien we een zeer verzorgde opbouw en scheiding van de verschillende componenten. Ook hier wordt het handwerk duidelijk; alle verbindingen hier zijn enkel met de hand aan te sluiten. Zelfs de verschillende –prima ontkoppelde- printplaten zijn vervaardigd door Akamai, het moederbedrijf van Blacknote en Goldenote.

MERK

EDITORS' CHOICE