REVIEW

Opname van de Wijde Wereld

Jean-Pierre Joos | 03 september 2009
  • Door Hermann Blaupunkt van Studio Casa Cassette

Vooraf leek deze klus een zware te worden. Jorn Bruining alias De Wijde Wereld had nog nooit in een bandje gezeten, nog nooit opgetreden en pas onlangs wat gerepeteerd met drummer Bart en bassist Bram. Laat staan dat hij ooit een studio van binnen had gezien. Dat wordt zenuwen, vloeken en aanklooien, vreesde ik. Niks van dat alles! Zowel Jorn als de muzikale gasten die hij uitnodigde knalden hun partijtjes in een paar takes op de band…ahum cassette, want ik neem op met een 8 sporen-cassetterecorder -de tascam 688- in mijn studio.
 
Voor de Als de maan ooit ergens landt heb ik weinig effecten en zogenaamde outboard-apparaten gebruikt (nauwelijks compressie en nauwelijks extra galm). Drums met hooguit drie microfoons en misschien een losse microfoon in de ruimte (zogenaamde room microfoon). Het doel was dan ook om een droog en warm plaatje te maken met als middelpunt de relaxte vocalen van Jorn. Alle electrische gitaar- en orgelpartijen werden uitversterkt met oude buizenversterkers met een vintage microfoon ervoor en de galm die ik gebruikt heb is een analoge verengalm.
 
Als je goed luistert hoor je ongetwijfeld kleine tokkelfoutjes, licht overslaande stembanden en een gitaar die misschien niet altijd 100% gestemd staat. Die heb ik -zoals altijd overigens- gewoon laten zitten. Het gebrek aan computers in mijn 100% analoge studio zorgt ervoor dat de opnames in eerste instantie gewoon goed moeten zijn. Fix it in the mix is er dus niet bij. En kleine ‘foutjes’, die zijn naar mijn mening charmant en zorgen ervoor dat de opnames gaan leven. Dus niet alleen less is more maar ook perfect is boring. 
 
Het is vooral erg knap van Jorn, dat hij met nauwelijks ervaring een superfijn akoestisch plaatje heeft gemaakt. Met hulp van Bart, Bram, schoonvader Frans en toetsenist Arno natuurlijk. En zelf mocht ik ook nog een solootje inspelen. Toll!

Neem ook eens een kijkje op de MySpace van Casa Cassette


EDITORS' CHOICE