REVIEWLinn

Luisteren

Kilian Bakker | 10 september 2009 | Linn

Voor het vergelijk tussen de Linn Majik LP12 en de Linn/Audio Excellence LP12 Edition werd de Stockfisch LP The Vinyl Collection ingezet als referentieschijf, waarvan met name de Chris Jones track `No Sanctuary Here` werd beluisterd. Beide LP12 platenspelers waren van een Linn Adikt MM element voorzien en als Phonotrap werd de dubbel uitgevoerde Lehmann Black Cube Twin ingezet. De Majik LP12 mocht de spits afbijten. Het diep ronkende laag van No Sanctuary Here werd met de Majik LP12 als bron tonaal rijk en royaal weergegeven maar met de LP12 Edition stond het als een huis. De meerlaags zang (gelijkend op Gregoriaanse polyfonie) kwam met de Edition beter gedefinieerd en ruimtelijker over terwijl het brommen van de bas zowel losser als expressiever over kwam. Al met al zorgde de LP12 Edition voor een meer authentiek meeslepende en ontspannen Sondek-weergave. Zelfs vlak na het beluisteren van de LP12SE met Radikal en Urika (in hetzelfde systeem) werd er met de LP12 Edition heerlijk genoten van meegebrachte vinylschijven en dat is een heel goed teken.


(Foto: Kees Jan Lankhaar / Audio Excellence)

Maar daarmee waren we er nog niet want Jan Verlegh had nog een `trick up his sleeve`; hij sloot een Heed Orbit 2 motorvoeding aan op de Majik Sondek LP12, waarna de eerder genoemde Stockfisch track nogmaals werd beluisterd. Het snarenspel van Chris Jones kwam duidelijker naar voren terwijl de hypnotiserende achtergrondzang grootser en beter gearticuleerd werd gepresenteerd. De op een akoestische gitaar meesterlijk gespeelde arpeggio`s kwamen impulsiever en meer klankzuiver over terwijl het geheel won aan overzicht en ritmische punctuering. Geen geringe klankwinst voor een voeding met een meerprijs die vergelijkbaar is met dat van een Linn Adikt aftaster. Desondanks lag de weergave van de LP12 Edition nog met een neuslengte voor, met name qua muzikale expressie.


(Foto: Kees Jan Lankhaar / Audio Excellence)

Maar wat als... We waren beiden even benieuwd geworden of de Orbit 2 meer performance zou kunnen kietelen uit de reeds uitstekend presterende Edition met Valhalla voeding. Dat was een aantrekkelijke theorie die simpelweg moest worden gestaafd, dus werd de kabel van de Valhalla in de uitgang van de Heed gestoken. Het resultaat was ronduit verrassend; ten eerste bleek de Orbit in staat om -na een vertraagde start- de synchroonmotor van de LP12 Edition op gang te brengen met een niet geringe hoeveelheid electronica aan zijn trafogekoppelde uitgang. Op het klankmatige vlak werden de focus, articulatie, schaal en tonale rijkdom naar een nog hoger plan getild.


(Foto: Kees Jan Lankhaar / Audio Excellence)

Het meest opvallende aan de weergave van de LP Edition is toch wel de zeer aanstekelijke ritmische flow, die zelfs toeneemt wanneer een Orbit 2 wordt aangesloten. De AE uitvoering van de Jelco ST-250 toonarm is zowel mechanisch als klankmatig een perfecte partner voor de Sondek LP12 maar vormt ook een uitstekend aftast-platform voor de Linn Adikt. Toch zal een mooie MC aftaster zoals de Ortofon Rondo Bronze, Heed Zene of Denon DL 304 de bijzonder goede LP12-basis die een LP12 Edition feitelijk vormt nog meer eer aan doen. In vergelijk met de Majik LP12 is de LP12 Edition simpelweg een meer volwassen en complete junior-Linn. Zoiets kan alleen voortkomen uit jarenlange, intensieve betrokkenheid bij het product. Chapeau!

Audio Excellence: www.audioexcellence.nl / 0168-335180

Standaard Majik LP12: 2963 euro (3183 euro inclusief stofkap).

Audio Excellence LP12 Edition: 3389 euro

Gebruikte Hardware:

Phonotrap: Lehmann Black Cube Twin

Extra motorvoeding: Heed Audio Orbit 2

Voorversterker: Audio Research Reference 5

Eindversterker: Audio Research Reference 110

Kabels: AudioQuest WEL Signature & K2

Luidsprekers: Wilson Benesch A.C.T. C60


MERK

EDITORS' CHOICE