REVIEWQuad

99 CDP-2

De 99 Series componenten van Quad hebben net als de apparatuur van Cyrus een tweedelig, rigide schelp-chassis. De gietaluminium hoofdschelp staat als het ware op de kop, met alle ingewanden hangend aan het plafond. Dat klinkt wellicht wat onsmakelijk maar het is in de praktijk een even effectieve als elegante constructie. In tegenstelling tot Cyrus heeft Quad hun bodemplaat niet uit kunststof maar uit plaatstaal vervaardigd en dat ook als een (gelaste) kuip vormgegeven, voor extra rigiditeit. Een plaat dempingsmateriaal bevindt zich in die bodemkuip, recht onder het loopwerk. De bodem laat zich nog wel horen wanneer het wordt beklopt maar het moet gezegd: op dit prijsniveau is een meer monolitische constructie praktisch ondenkbaar. De D/A omzetting van deze speler werkt met de Crystal Semiconductor CS 4369 IC met een maximale resolutie van 24 bit en upsampling tot 192 kHz. De zes digitale ingangen van de CDP-2 zijn compatibel met digitaal signaal tot 24 bit, 96 kHz. Een goede toepassing voor al die ingangen is sneller gevonden dan men zou denken. Zo kunnen DVD spelers op een hoger niveau worden gebracht (wanneer mogelijk via het menu van de DVD speler de digitale uitgang op `PCM` zetten). DAB tuners, PC kaarten (met Toslink of S/P-DIF uitgangen) en streaming apparatuur met groeipotentieel behoren tot mogelijke kandidaten. Een tweede lijnuitgang met volumeregeling maakt de CDP-2 tot een electronisch rangeerstation voor digitale bronnen; met een eindtrap en weergevers (of actieve weergevers) is een complete weergaveketen gerealiseerd.

99 CDP-2

De binnenzijde is goed gevuld met een forse ringkerntrafo, het CD-loopwerk en drie nette SMD-printplaten. QUAD noemt hun eigen loopwerk-servo een "Lazy Servo". CD en DVD loopwerken met een standaard OEM-servo zijn breed inzetbaar, mede dankzij bepaalde compromissen in het ontwerp. Dergelijke loopwerken zullen bij leesfouten de lasermodule met grote snelheid heen en weer bewegen om de verloren data te vinden en nogmaals uit te lezen, met als gevolg meer stoorsignalen vanuit het loopwerk. Het `luie` servo-circuit van de QUAD CD-speler reageert niet zo zenuwachtig; het zal de lasermodule als het ware pas op de plaats laten houden totdat de betreffende data weer langskomt. Minder mechanische correcties zorgen voor minder onnodige stoorpulsen en dus voor een rustigere werkomgeving, zowel voor de laserdiode als de servo zelf. Het Jitterniveau is opmerkelijk laag; het blijft volgens de fabrikant onder de 8 picoSeconden.

Aan de achterzijde bevinden zich drie Toslink (optische) ingangen, één Toslink uitgang en drie S/P-DIF ingangen (coaxiaal). Geen USB poort, wat tegenwoordig vrijwel een vast gegeven is bij digitale spelers maar desalniettemin een zeer royale set digitale aansluitingen. Naast de vier cinchbussen voor het vaste en geregelde lijnsignaal zijn er ook Quadlink datapoorten en een ongeaarde IEC lichtnetingang aanwezig. De Quadlink-poort zorgt overigens voor een gebalanceerde signaalverbinding met een Quad (voor-) versterker. Naast een ongebalanceerde vaste uitgang (Cinch) wordt ook voorzien in een ongebalanceerde variabele uitgang (Cinch). Het volume en de bronkeuze worden geregeld via de prettig werkende afstandbediening.

Alhoewel deze speler wordt vervaardigd in de IAG fabriek in Shenzen (China), doet de vormgeving Europees aan. Het minimalistische front is dan ook voorzien van slechts vier knoppen en een groen oplichtend display. Quad maakt net als de eigenwijze collega`s Naim en SimAudio geen gebruik van felblauw oplichtend indicatiemateriaal.

MERK

EDITORS' CHOICE