REVIEWTentLabs

Omgekeerd

In publicaties van anderen (en naar de eerlijkheid gebied te zeggen veelal ook in die van mijzelf) begint de auteur vaak met een lang verhaal over hoe een apparaat is opgebouwd, welke techniek is toegepast, tot aan de keuze van de condensatoren in de voeding. Op zich is daar niets mis mee, maar de vraag rijst: “Wie wil dat weten?” Is het immers niet zo, dat een versterker er is om muziek weer te geven? Dus zullen we ditmaal beginnen met hoe de Tentlabs DIY versterker op dat gebied weet te presteren en later iets aan techniek doen? Eigenlijk precies zoals mijn testen verlopen: kijken aan de buitenkant, aansluiten, langdurig luisteren in meerdere sessies en pas aan het eind gaat de kast open.

Tentlabs DIY hybride versterker + CD speler

Bij de Tentlabs zit daar nog een stapje tussen. Ik kreeg bij het afhalen van de versterker de raad, hem eerst een paar dagen aan het lichtnet te hangen, zonder er intensief naar te luisteren of zelfs iets weer te geven, zodat de inwendige elektronica geheel kan stabiliseren. Hetzelfde heb ik gedaan met de op mijn verzoek meegeleverde Tentlabs DIY cd-speler ("PTY", weet u nog?). Daar stonden ze dan, wachtend en smachtend naar de eerste cd. Inmiddels wel aangesloten op een set Ruark Sabre III monitors via Chord Company luidsprekersnoeren. Het is Melody Gardot met My One And Only Thrill die het spits mag afbijten. Wat meteen opvalt, is de rust die de combinatie uitstraalt. Heel vloeiend en natuurlijk is de weergave die mij op aangename manier gevangen houdt. Nergens drukkend, opgezet in een goed stereobeeld, detailrijk zonder te neigen naar een "hifi-geluid" waarin informatie onder een vergrootglas komt. Dat gegeven blijft alle dagen, die de Tentlabs combi in de kleine luisterruimte bivakkeert, bestaan.

Tentlabs DIY hybride versterker

Heel wat cd’s draaien hun rondjes, waaronder veel Frans werk dat werd meegenomen in de laatste vakantie die (zoals gewoonlijk) naar Frankrijk voerde. Relatief onbekend werk en het biedt daarom weinig houvast, hoe de Tentlabs zich gedraagt ten opzichte van mijn vaste referentie. Daar komen twee dingen bij: ten eerste heeft de Tentlabs versterker niet de kans zich volledig te bewijzen in deze opstelling en ten tweede heeft de ervaring geleerd dat mijn Ruark`s hun beste prestaties leveren aan een zware push-pull buizenversterker of een tot ver in klasse A draaiende zware transistorversterker. Klasse D techniek is met de Ruark`s mooi, mist evenwel een zeker fundament dat juist deze monitor tot ver boven het maaiveld kan uittillen. Recente voorbeelden daarvan waren LFD, Krell en PrimaLuna. Vergelijkt u dat maar met een auto. Een V8 blijft superieur aan een 4-cilinder in lijn. Al is de 4-cilinder wellicht de betere auto. Dus verhuist na het aangenaam verpozen de set naar de huiskamer en laat ik achter mij de lege dozen.

MERK

EDITORS' CHOICE