REVIEWSupra Cables

Supra Classic 4.0 & PLY 3.4

Kilian Bakker | 04 december 2009 | Supra Cables

De Supra 4.0 is al vrij lang op de markt maar na de introductie van de Ply serie kregen de oude kabels hun `Classic` status en nieuwe geleiderbundels die uit `Tin Plated 5-nines OFC` aders bestaan. Bij de 4.0 zijn dat er 511 met een doorsnede-oppervlak van 4 mm2. Volgens Supra vermindert het laagje tin het zo gevreesde skin-effect waarbij de stroom in zijn natuurlijke gedrag rechtdoor wil maar door de spiraalvormige opbouw van de geleiderbundels van ader naar ader gaat springen via de (kleine) contactvlakken tussen de aders. Door de hogere overgangsweerstand van het tin wordt het skin-effect verminderd wat de prestaties ten goede komt, aldus Supra.

SUPRA Classic 4.0, Ply 3.4 & Combicon

Ook wilde men bij Supra de aantasting van de OFC geleiders voorkomen, waar het laagje tin gedeeltelijk bij helpt. De oorzaak van die mogelijke aantasting zit volgens Tommy Jenving in de chloride-ionen die door de PVC mantel worden afgegeven aan de geleiders, wat resulteert in koper-chloride op het oppervlak van het OFC. Daarom heeft men bij SUPRA een zogeheten Chloride-Ion Stabilized PVC gekozen, waarmee dat effect in feite bij de bron is aangepakt. De Classic 4.0 heeft een serie-weerstand van 4.3 Ohm per kilometer (niet dat dat ook maar iets zegt over de prestaties maar het is een behoorlijk lage waarde). De kabel voelt prettig aan, wat mede door de soepele PVC ommanteling komt. SUPRA houdt van slanke kabels en dus meet de omvang van de `Ice Blue` gekleurde Classic 4.0 slechts 9.6 bij 4.7 mm. De Ply 3.4 is niet meer het parade-paardje van SUPRA want die positie is overgenomen door de Sword. Toch blijft de Ply een interessant product door de unieke opbouw en de daaruit voortvloeiende eigenschappen. De naam Ply verwijst naar de twee zo plat mogelijk gevormde geleiderbundels die met de brede vlakken parallel aan elkaar liggen. Om de twee individueel geïsoleerde bundels is nog een buitenhuls aangebracht die het geheel bij elkaar houdt. De `3.4` aanduiding slaat op het doorsnede-oppervlak van 3.4 mm2 (Supra levert ook een afgeschermde uitvoering genaamd 3.4S - oftewel Shielded).

SUPRA Classic 4.0, Ply 3.4 & Combicon

De Ply 3.4 heeft 192 "Tin Plated 5-nines OFC" aders van 0.15 mm2 per stuk. Voor de Ply heeft men het speciale PVC toegepast in twee dunnere isolatielagen. De in typische SUPRA kleur afgewerkte buitenmantel heeft een bescheiden omvang van 7 bij 7 mm. Beide typen SUPRA kabel werden afgeleverd in 3 meter lengte en waren geconfectioneerd met SUPRA`s nieuwe CombiCon banaanpluggen. Het CombiCon systeem heeft een geïsoleerde schroefton die zowel recht als haaks aan de kabel kan worden gemonteerd en losse vorkjes of banaancontactdelen die zijn voorzien van een schroefdraad. Hierdoor kan een CombiCon connector gemakkelijk van een ander type contactdeel worden voorzien of kunnen versleten contactdelen worden vervangen. Gezien sommige versterkers enkel banaanbussen of schroefknoppen bezitten kan de CombiCon ook erg handig zijn bij een versterkerwisseling.

MERK

EDITORS' CHOICE