REVIEWJamo

Van Dichtbij


Jan de Jeu | 23 december 2009 | Fotografie Jan de Jeu | Jamo

Het hoge ranke model maakt dat de luidspreker zowel in mijn woonkamer als in mijn luisterruimte visueel eenvoudig te integreren is in het interieur. Dat dit ook in klankmatige zin geldt, heeft voornamelijk te maken met de positie van de woofer. Doordat de woofer aan de zijkant geplaatst is kan gekozen worden voor twee verschillende opstellingen. In mijn grote luisterruimte, waar de luidsprekers rondom vrij in de ruimte staan en de afstanden tot de zijmuren enkele meters bedragen, levert de positie waarin de woofers naar elkaar afstralen meer laagweergave op. In de smallere woonkamer geldt het tegenovergestelde en geef ik de voorkeur aan afstraling naar de zijwanden. Het loont dus de moeite om dit uit te proberen.

Jamo S 608

Vrij opgesteld in de grote luisterruimte is de rijzige gestalte van de S 608 een echte blikvanger voor het bezoek dat ik hier regelmatig ontvang. De kast in black ash uitvoering (voor de dezelfde prijs ook verkrijgbaar in dark apple) is mooi afgewerkt en sluit goed aan op het uit composiet kunststof gegoten frontpaneel waarin zich de drie middentoners en de tweeter bevinden. Wanneer de plastic frames met luidsprekerdoek verwijderd worden vallen de aluminium fase pluggen in de middentoners en de plaatsing van de tweeter in een ondiepe hoorn op. Een doordacht ontwerp. Nergens zijn, in deze prijsklasse nogal eens voorkomende, ontsierende schroeven te ontdekken. Aan de achterzijde de aansluitingen voor de luidsprekerkabel. Ze accepteren blanke draad, spades en ook de door mij gebruikte banaanpluggen. Het is mogelijk om deze rijzige weergevers op bi-wire of bi-amp wijze aan te sturen. Wanneer gespeeld wordt met slechts ťťn set luidsprekerkabels Ė zoals in mijn geval Ė dan is het wel van belang om de standaard meegeleverde goudkleurige metalen verbindingsstripjes te vervangen door stukjes kabel, dit levert klankmatig een enorme winst op.

Optimaal is om daarvoor korte stukjes van dezelfde kabel te gebruiken die ook ingezet wordt als luidsprekerkabel . In mijn geval van de onvolprezen JK Acoustics Type III. Ook aan de achterzijde de ruim bemeten baspoort waarvan het uiterst minieme poortgeruis zich tijdens het luisteren gelukkig niet op de voorgrond dringt. De bodemplaten van deze luidsprekers worden los meegeleverd, compleet met de benodigde schroeven en per luidspreker twee platte, zwarte metalen beugels die onder de bodemplaat geschroefd worden. Ze steken aan beide zijden enkele centimeters uit en in de uiteinden kunnen de bijbehorende spikes geschroefd worden. Daarmee wordt een perfecte koppeling aan de ondergrond gerealiseerd waarbij de verstelbaarheid het mogelijk maakt om zelfs op een niet volledig horizontale bodem, of op een ondergrond die gekenmerkt wordt door oneffenheden, toch de optimale afstraalhoek in te stellen.

EDITORS' CHOICE