REVIEWBlacknote

Aanpak

Marnix Bosman | 07 januari 2010 | Fotografie Marnix Bosman | Blacknote | Importeur: Sneek Hifi

De DSA150 is de eerste uit een nieuwe serie geïntegreerde Blacknote versterkers. Dit model gebruikt een vergelijkbare techniek als de eerder geïntroduceerde DSA100 stereo eindversterker van Blacknote. De techniek achter deze versterkerlijn is een eigen Blacknote ontwikkeling maar is gebaseerd op het inmiddels veel geprezen Self-oscillating klasse D principe dat is ontwikkeld en gepatenteerd door Philips. Dit principe wordt in de basis bijvoorbeeld ook gebruikt in de bekende UcD versterkermodules van het Groningse Hypex. De techniek in de DSA-versterkers is een eigen ontwerp met hier en daar een iets andere invulling.

Blacknote DSA150 versterker

Vanwege het hoge rendement ontwikkelen klasse D versterkers in de regel nauwelijks warmte. Blacknote laat de versterkers echter bewust een beetje opwarmen om een stabiele werkomgeving voor de elektronica te creëren. Dit opwarmen heeft overigens geen grootse invloed op de efficiency die nog steeds in de orde van 90% ligt. Zo’n hoog percentage is heel gangbaar voor een goed klasse D ontwerp en uiteraard beduidend hoger dan het rendement van een klasse A of klasse B versterker.

De DSA150 is een geïntegreerde versterker is dus voorzien van een uitgebreide ingangsselectie en voorversterker. De voorversterker accepteert alleen lijnsignalen en is volgens Blacknote helemaal in klasse A opgebouwd. Één van de meest kritische onderdelen van een klasse D versterker is het reconstructiefilter aan de uitgang van de schakeling. Hier wordt het gemoduleerde signaal weer omgezet naar een gewoon analoog signaal. De DSA-lijn gebruikt een techniek die Blacknote Flat Load Independent Frequency Response (FLI-FR) noemt. Hiermee moet gewaarborgd worden dat de versterker een constante frequentierespons heeft ongeacht de belasting. De speciale uitgangsschakeling is niet alleen gunstig voor de frequentierespons maar ook voor de dempingsfactor en de vervorming. De DSA150 moet in staat zijn een stabiel uitgangsvermogen van 150W per kanaal te leveren ongeacht de luidsprekerimpedantie. Volgens Blacknote mag de impedantie zelfs 1 Ohm worden.

 


EDITORS' CHOICE