REVIEWSony

Sony PSX

Gastauteur | 28 januari 2010 | Sony | Importeur: Sony Nederland

Zo kwam Sony in Japan in 2003 met de PSX: een media center, digitale videorecoder en dvd-recorder ineen, gebaseerd op de PlayStation 2. Je kon er zelfs mee e-mailen en op het web surfen. Het apparaat zag er minder uit als een video game console, maar werd na twee jaar in 2005 van de markt gehaald vanwege tegenvallende verkoopresultaten. Mogelijk was Sony te vroeg met deze functionaliteit. Nu zien we ontelbare aanbieders van dergelijke apparaten. De PSX was ook Sony’s eerste apparaat waar de Cross Media Bar of XBM gui (graphical user interface of grafische besturingsomgeving) te zien was. Deze gui is licht aangepast te vinden in de draagbare PSP en in de PlayStation 3, maar óók in de duurdere platte tv’s van Sony. XBM zorgt ervoor dat al uw foto’s, muziek, films en natuurlijk ook games ook makkelijk voor iedereen toegankelijk zijn en het apparaat zich zonder ingewikkelde leercurve laat bedienen.

PS3

Maar de PSX verdween en de succesvolle PS2 kreeg een opvolger. Het werd de Playstation 3, kortweg PS3 genaamd. De PS3 heeft inmiddels ook alweer een hele ontwikkeling doorgemaakt. In software, maar ook in hardware. In hardware zijn er drie hoofdgroepen te onderscheiden. De eerste, die makkelijk te herkennen is aan het feit dat hij vier USB-aansluitingen had, speelde superaudio-cd’s, kon met geheugenkaartjes overweg en was enigszins compatibel met spellen voor de PS2.

PlayStation 3

Deze functionaliteit verdween in latere versies. Daarnaast verdween de mogelijkheid Linux te installeren bij de meest recente uitvoering van de PS3. Deze versie is overigens makkelijk van eerdere versies te onderscheiden. U hoeft hiervoor niet het aantal USB-poorten te tellen. Hij zier er namelijk compleet anders uit en is veel minder volumineus en een stuk goedkoper dan eerdere PS3-modellen.

 


EDITORS' CHOICE