REVIEWLogitech

Luisteren


Max Delissen | 11 februari 2010 | Logitech

Wanneer alles is ingesteld (dat duurt hooguit een kwartier als de uitstekende manual binnen handbereik is) kan er eens goed geluisterd worden, en dat valt beslist niet tegen. De Squeezebox speelt zowat alle bekende muziekformaten af, inclusief FLAC en  de Apple-varianten AAC, Apple Lossless en AIFF.

Het geluid dat de Squeezebox Boom produceert is verbazingwekkend vol en gedetailleerd voor een kastje dat nauwelijks groter is dan een casinobrood. De ingebouwde Klasse D versterker van 30 watt heeft de luidsprekers (twee woofer/middentoners en twee soft-dome tweeters) strak in zijn greep, en verdraaid, het swingt!

De Boom doet zijn naam in zoverre eer aan dat hij behoorlijk hard kan spelen zonder vervelend te gaan klinken. Het laag gaat behoorlijk diep en klinkt goed gecontroleerd. Het verschil tussen een basgitaar en een contrabas (een klassieke bottleneck voor de laagweergave) is behoorlijk goed te horen. Wel moet worden opgemerkt dat de Boom een lichte voorkeur heeft voor populair muziekmateriaal, althans, de afstemming is aan de levendige kant, wat bijvoorbeeld ook de weergave van gecomprimeerde muziekbestanden een beetje opkrikt.

Klassieke muziek of akoestische jazz klinken prima, maar een tikkeltje aangezet. Pop, rock en elektronische dansmuziek krijgen juist een uitstekend gedoseerde trap onder het achterwerk die tot veel luisterplezier leidt. In stereo, hoewel dat door het kleine formaat van de behuizing natuurlijk niet in een kamerbreed geluidsbeeld kan resulteren. Dat neemt trouwens niet weg dat een forse slaapkamer moeiteloos gevuld kan worden met aangename klanken. Voor echte stereo zal men toch echt een hoofdtelefoon in de mini-jack aansluiting moeten steken.

Al met al is de Squeezebox Boom een welkome aanvulling binnen een bestaand netwerksysteem, of een uitstekend op zichzelf staand apparaat voor kleinbehuisden. Wanneer u de Boom op de slaapkamer gebruikt als wekker fungeert hij probleemloos, en het comfortabele vooruitzicht dat u de volgende ochtend met uw favoriete muziek gewekt zal worden zorgt voor een heerlijke nachtrust.

EDITORS' CHOICE