REVIEWNaim Audio

CD rippen

De HDX is ontworpen om een ingevoerde cd direct te rippen en de zo verkregen gegevens te complementeren met informatie over de geripte muziek en het geheel op te slaan op een ingebouwde harde schijf. Het is vanaf die schijf dat de HDX muziek gaat spelen.

Nieuwsgierig als we zijn maken we de HDX open. De zware aluminium huls zit als gegoten om het chassis en is slechts met geduld eraf te schuiven. Dan laat het binnenwerk zich zien en dat is echt geen kleinigheid. In de beperkte ruimte zijn een complete PC met twee harde schijven, een audio processor, een DAC en de besturingshardware opgenomen samen met een tweetal voedingen. Kortom, de HDX is tot de rand toe vol gebouwd. Met al dit aan boord komt de eerste vraag al snel naar boven: hoe blijft alles koel genoeg? Harde schijven geven flink wat warmte af net als CPUs en daar zijn er al zo op het oog al twee van te vinden. Dan zijn er nog de voedingen die ook hun warmte afgeven.

NAIM HDX - binnen

Naim heeft dit uiteraard ook goed doordacht en daarbij de hulp ingeroepen van de modernste computer software en methodieken. Zo hebben ze een computer model kunnen maken van de speler met alle eigenschappen van de gebruikte materialen en componenten en het bijbehorende thermische gedrag. Het resultaat van al deze metingen en proeven is nu te zien als de huls van de speler is verwijderd. De hele layout van de onderdelen van de speler is bepaald door het computermodel. Om nog verder zeker te zijn van de juistheid van het ontwerp is een proefmodel naar de makers van de gebruikte harde schijven, Seagate, gestuurd om in hun laboratorium een en ander nog eens bekijken en testen.

NAIM HDX - binnen2

Het resultaat is een speler die geen extra koeling nodig heeft en toch zo stil mogelijk is. Stil door het gebruik van een rubberen hoes om de beide harde schijven en koel door het slim plaatsen van de onderdelen en waar nodig die onderdelen te laten aansluiten op de ware aluminium huls die we zojuist verwijderd hebben. De buitenkast van de speler is dus onderdeel van het koelmechanisme. Het geheel is zo effectief dat bij een omgevingstemperatuur van 25 graden de temperatuur in de speler zodanig blijft dat de ventilator die voor noodgevallen is aangebracht niet hoeft te worden geactiveerd.

e

MERK

EDITORS' CHOICE