De kandidaten

Deze groep aftasters bevindt zich in een vrij lage en soortgelijke prijscatagorie maar dat neemt niet weg dat ze zich op het mechanische, technische en klankmatige vlak wel degelijk onderscheiden. Het zijn zelfs niet allemaal `gewone` moving-magnet typen. Zo maakt de Grado gebruik van een gepatenteerd Moving Iron systeem met `Optimized transmission Line` cantilever technologie en Grado`s `Flux-Bridger`.

Grado Prestige

De Audio Technica is weliswaar een moving-magnet type, maar dan met twee stuks in V-formatie (in lijn met de groefwanden), oftewel `Dual Magnet`. De Nagaoka maakt gebruik van het bij breedbander-fans zeer geliefde klassieke AlNiCo magneetmateriaal, in combinatie met spoelkernen uit extra zuiver permalloy. De aan elkaar verwante Goldring en Tonar aftasters zijn op papier het meest conventioneel maar de doordachtheid en bouwkwaliteit van deze ontwerpen spreken voor zich. De Tonar Birdie is van een conische naaldtip voorzien terwijl de andere vier elliptische tippen dragen.

De compliantie-gegevens worden niet consequent opgegeven, dat wil zeggen: Grado geeft niets op, Goldring enkel de statische compliantie, Tonar en Nagaoka de dynamische compliantie en Audio Technica doet de bedrijfsnaam eer aan door zowel de statische als de dynamische compliantie van de AT95E op te geven. Dank u, AT. Qua eigen massa zijn de Birdie en Elektra met respectievelijk 4,1 gram en 4,2 gram de lichtste groefspeurders. Bij middelzware, statisch gebalanceerde toonarmen kan dat leiden tot een beperkt of onmogelijke naalddrukinstelling; iets om rekening mee te houden (de meeste toonarmfabrikanten geven een uit te balanceren massabereik op). De twee Japanners zitten rond de 5,5 gram en geheel naar verwachting legt de Amerikaanse Grado letterlijk het meeste gewicht in de schaal met 6 gram.

De opgegeven uitgangsspanningen van vier trackers liggen tussen de 3 en 5 mV terwijl Goldring maar liefst 7 mV claimt voor de Elektra. Dat de verpakkingen in alle vijf gevallen sober maar afdoende zijn, is eigenlijk heel geruststellend. Een luxe verpakking zou op dit prijsniveau praktisch onmogelijk zijn of ten koste gaan van de kwaliteit van het hoofdproduct; de aftaster. Van de vijf waren er vier verpakt in plastic doosjes met schuimrubber opvulling terwijl de Grado Black in een soort ECC dubbeltriode doosje wordt geleverd met een plastic huls en de gevouwen handleiding als stootbescherming. Dat laatste is overigens meer effectief dan het lijkt. Zogenoemde high-end aftasters worden nog wel eens zonder handleiding geleverd -tot de niet geringe verbijstering en ergernis van de nieuwe eigenaar.

Nagaoka

Alle hier besproken groefspeurders worden vergezeld van een duidelijke, geļllustreerde (Engelstalige) bijsluiter en montagemateriaal. Het Grado survival-pakket omvat zelfs een `extractor tool` voor het veilig -vertikaal- losnemen van de unieke Moving Iron naalddrager. Overigens wordt ook de Audio Technica AT95E naalddrager vertikaal gemonteerd. Alle vijf zijn ze tamelijk robuust uitgevoerd en zijn ze voorzien van een naadbeschermer. De Grado scoort wat lager op dat laatste punt, met een minder goed passende en lastig te verwijderen beschermer terwijl de Audio Technica triomfeert met een perfect uitgevoerde beschermkap. Beauty is in the eye of the beholder maar voor ondergetekende heeft de Nagaoka qua uiterlijk en afwerking een klein streepje voor op de rest.

 

MERK

EDITORS' CHOICE