REVIEWNaim Audio

Een nadere kennismaking

Max Delissen | 25 maart 2010 | Naim Audio

De nieuwe Naim XS serie zit qua prijs niet zo heel ver boven de instapmodellen uit de 5i serie. Het is de eerste `step-up` binnen het merk. Het uiterlijk is vrijwel hetzelfde, het zit hem helemaal van binnen. Het grootste verschil met de 5i serie is dat er op grote schaal gebruik wordt gemaakt van technieken uit duurdere series, met alle klankmatige voordelen van dien. Ook heel belangrijk is dat de XS serie kan worden opgewaardeerd met Naim`s eigen externe voedingen.

In de CD5 XS cd-speler wordt dezelfde software toegepast als in de veel duurdere CDS3, en het loopwerk is hetzelfde als in de eveneens duurdere CDX2. Ook heeft de speler een digitale uitgang, zodat de weergave door middel van een externe DA converter nog kan worden opgewaardeerd, bijvoorbeeld met de onlangs door HiFi.nl geteste NaimDAC. De bediening is erg intuetief. De perfect aanvoelende ronde knoppen laten geen enkel misverstand bestaan over hun functie. De cd-lade is even wennen, want deze moet e met de hand e met een door de gebogen vorm gedicteerde zwenkbeweging worden geopend. De volledige laser-aftaster komt mee naar buiten, maar dat is veel minder eng dan het lijkt, met de vingers aanraken van de lens is bij normaal gebruik zo goed als uitgesloten. De cd wordt op de spindel vastgezet met een kleine magnetische puck. Zonder puck wordt de cd niet ingelezen, dus kwijtraken is geen optie!


(De `gebogen` lade van de CD5 XS)

De voor- en eindversterker NAC 152 XS en NAP 155 XS hebben dezelfde slanke behuizing als de cd-speler, wat er voor zorgt dat de set eerder onopvallend oogt. Zeer chique wel, maar onopvallend. De voorversterker heeft overigens geen eigen voeding, en moet dus gebruikt worden in combinatie met een Naim eindversterker (de NAP XS 155 en de NAP 200 hebben zo`n voedingsuitgang) of een aparte voeding, en in deze setup geval is daarvoor de Flatcap XS gekozen.


(De Flatcap XS heeft exact dezelfde behuizing als de NAP 155 XS eindversterker)

MERK

EDITORS' CHOICE