REVIEWTriangle

Sjouwen

Niet eerder heb ik zulke zware componenten in huis gehaald en ik maak me dan ook even zorgen over de draagkracht van mijn balkenvloer. Gelukkig is mijn schoonvader bouwkundige en hij verzekert me dat het gewicht ruimschoots binnen de bij de bouw van de woning gehanteerde belastingsnorm ligt. Zo gebeurt het dat ik aan het eind van een normale werkdag nog eens enkele uren bezig ben om samen met de importeur kist voor kist uit de auto te laden en ze één voor één in de hal uit te pakken. De weergoden zijn ons gunstig gezind zodat we de lege kisten in de tuin op kunnen stapelen en ze daar kunnen laten staan tot ook de laatste zware kist uitgeladen en leeggemaakt is. De grootste twee kisten bevatten de basiselementen bestaande uit een zuil met in de baffle twee woofers met daaronder een baspoort.

Elk element zit in een beschermende stoffen hoes en in elke kist zit een reserve hoes. De 45 cm diepe zuil is gekoppeld aan een bodemplaat met dezelfde diepte en een breedte van 60 cm. De testexemplaren zijn uitgevoerd in zwarte pianolak, de standaard versie is in mahonie hoogglans. De bodemplaat is eveneens zwart met op de hoeken goudkleurige knoppen die de plek aangeven waaronder zich de rubber doppen dan wel metalen spikes bevinden waarop de totale luidspreker uiteindelijk rust. Middenvoor een grote spies die het front koppelt met de ondergrond, een systeem dat ik ken van kleinere vloerstaande Triangle modellen zoals de Genèse Quartet die ik ooit eerder in mijn luisterruimte te gast had. Net als bij een instrument als een cello of een contrabas het geval is worden via deze spies trillingen afgevoerd naar de vloer. Aan de achterkant bevinden zich kort onder de bovenrand twee grote knoppen.

Tijdens het sjouwen zijn het uitstekende handvaten om de kolos naar boven te krijgen. Maar eenmaal geplaatst blijkt het bij nadere beschouwing te gaan om het meest forse formaat luidsprekeraansluitingen die ik ooit op een luidspreker tegengekomen ben. Het zijn eigen ontwerpen van Triangle. Omdat de luidspreker na opbouw 100 kilo weegt en dan dus niet zo eenvoudig meer te verplaatsen zal zijn wordt hij geplaatst op de plek waar een grote vloerstaande luidspreker in deze ruimte over het algemeen het best presteert.

MERK

EDITORS' CHOICE