REVIEWAxedo

Verschillende dempers

Met een tweede set dempers ga ik aan de slag onder een ProLogue Eight cd-speler. Hier is het effect iets minder, mede omdat ik de set onder de voorversterker niet meer wil missen en die dus laat staan. De verbetering ligt in het verlengde van daarnet. De attack gaat nog wat sneller en heftiger. Ruimte is opnieuw toegenomen, mede omdat die stem zo mooi hoog blijft staan. De PL8 staat aangesloten op een externe dac. Dus is het een kleine moeite om met de PL8 te beluisteren waar het grootste verschil uit tevoorschijn komt, dac of loopwerk. Of, waar de AirBase de meeste verbetering geeft. Loopwerk met en zonder dempers geeft verschil, maar veel kleiner dan daarnet, dus is de inwendige dac het meest gevoelig voor terugkoppeling.

Dit experiment heeft een opmerkelijk aspect. Ik prefereerde de laatste tijd de PL8 gekoppeld aan een losse non-oversampling buizen d/a converter, boven de ingebouwde 24/192 kHz converter/buizentrap. Met de AirBase onder de PL8 heeft die losse dac voor mij ineens veel minder zin. Speler en voorversterker zijn met de dempers zo`n eind vooruit gegaan, dat ik muziek intenser beleef en de cd-speler veel hoger mag inschatten. Overigens dien ik nog te vermelden, dat AirBase een groter en beter effect sorteert onder de PrimaLuna’s in een Ivar rek dan andere merken honingraatvoetjes die ik uit de voorraadkast trek.

Het is duidelijk dat de AirBase dempers een positief effect hebben op de meeste apparatuur. Daarbij zij aangetekend dat buizenapparatuur heel erg profiteert en dat zelfs cd spelers/loopwerken behoorlijk kunnen worden verbeterd met deze voetjes. Het is eveneens evident dat op een echt goed, voor audio gemaakt rek de AirBase dempers een geringer verschil maken dan op een `inferieur` rek, hetgeen duidelijk maakt dat akoestische terugkoppeling een belangrijke rol speelt en dat de AirBase dempers de claim waarmaken dat ze de apparatuur vrijwel volledig ontkoppelen van de ondergrond. Ik durf te stellen dat diegenen, die vanwege interieureisen moeten volstaan met een niet voor audio geschikte ondergrond, denk aan een boekenkast of een dressoir, heel veel baat kunnen hebben bij dit soort dempers/voetjes. Wie beschikt over een speciaal audiomeubel kan zijn vaak kostbare set nog een stukje opwaarderen. In dat geval valt de prijs van de Axedo AirBase vrijwel in het niet bij de totale investering. Een vette aanrader, mede omdat een dergelijk product eindelijk ook uiterlijk fraai kan worden gemaakt.

Prijs:

Axedo’s AirBase 1 dempers (enkelzijdig antislip): set van 4 voor 69 euro
Axedo’s AirBase 1 dempers (enkelzijdig antislip): set van 3 voor 53 euro
Axedo’s AirBase 2 dempers (dubbelzijdig antislip): set van 4 voor 76 euro
Axedo’s AirBase 2 dempers (dubbelzijdig antislip): set van 3 voor 59 euro

Fabrikant:

Axedo audio & ontwerp
Zaltbommel
www.axedo.nl
Mail: mailto:info@axedo.nl


EDITORS' CHOICE