REVIEWMarantz

Meer Luisteren

Kilian Bakker | 16 augustus 2010 | Marantz

Shaken By A Low Sound van Crooked Still heeft beide factoren in overvloed. De fraaie Marantz weergevertjes wisten de combinatie van een wild gezaagde cello en een staande bas op sonore wijze te presenteren, met een behoorlijke mate van urgentie en aanstekelijke swing. Deze set smeert de boel nooit dicht; beide instrumenten bleven geheel op zichzelf staan. Tijdens de banjo-solo`s kwamen de snaarplukken helder en tonal rijk naar voren, geen dun getingel. De weergave was tegelijk duidelijk en ontspannen en het sexy stemgeluid van zangeres Aoife O` Donovan kwam bepaald als zodanig over. Bij uptempo tracks zoals Little Sadie zat de ritmische drive er lekker in waardoor er af en toe even flink luid werd gedraaid (en ja; dat hield de versterker van de Melody Music goed vol, in een 30 vierkante meter kamer). Met name tegenritmes werden goed uitgelicht, al kwam de weergave minder expressief en dramatisch over als met de eerder besproken Marantz 5003 combo plus Monitor Audio weergevers. Dat zal niemand verbazen want de 5000 serie weet al jaren hoge oren te gooien. Alhoewel de 20 jaar oude Monitor Audio MA-100s op het punt van middentonenweergave en dynamische expressiviteit nog  een streepje voor hadden op de 502`s, stonden de huismerk weergevers van Marantz hun mannetje naast de legendes uit Cambridge. Chapeau.


[foto: Kilian Bakker]

Dynamische expressie, fijndetaillering en plasticiteit worden door de separate 5003 combo op een hoger plan getild maar tegen een hogere prijs, meer behuizingen en minder bron-opties want de Melody Music is immers van een USB poort en AM/FM tuner voorzien. Alleen de FM sectie werd beluisterd, via een gestrekte dipool. De tunermodule van de Melody Music gaat op ronde, vloeiende wijze te werk. Het heeft een vriendelijk karakter wat prettig is bij piekerig of dun klinkende uitzendingen maar ook comfortabel werkt bij kwalitatief goed bronmateriaal. Ondergetekende is niet in het bezit van een iPod of iPhone, dus werd de USB poort vereerd met het bezoek van een USB stick met daarin opgeslagen enkele hi-res downloads van Linn Records. Little Red Rooster van de Pete Alderton blues-sessies rolde met een wijds, open stereobeeld uit de M-LS 502`s, zoals het hoort bij een Linn opname (Linn Records opnames blinken uit in ruimtelijke vrijheid en schaal). De baspartij klonk verrassend solide terwijl het bottleneck gitaarspel de juiste mate van `bite` meekreeg. De track Januari`s Dream van Mara & David kan de dynamische en impulsieve grenzen van een weergaveketen snel blootleggen en alhoewel de vocale erupties niet volledig tot uiting kwamen, was er geen sprake van hardheid of verlies van controle. Het gitaarspel kwam onverwacht goed uit de verf, met elastisch en warm klinkende snaarplukken en een rijke, royale nagalm. Weliswaar geen `referentie-weergave` of `balls to the wall` maar een aangename openheid, vloeiendheid en vrijheid van stress.


Conclusie


Dit compacte systeem is ondanks de lage prijs in alle opzichten gericht op luxe en comfort. De volwassen weergave, het materiaalgebruik en de uitstekende afwerking horen thuis in een beduidend hoger prijssegment. Zoals eerder gezegd; een serieus systeem. Het is een uitstekende set om mee te ontspannen na een drukke dag maar op zich ook geschikt voor hogere afluisterniveau`s, waarbij het bovenal ruimtelijkheid en luistercomfort biedt. Zowel de Melody Music als de M-LS 502 krijgen een warme aanbeveling.

                                                                             
Aanvullende informatie:
Importeur:
Marantz Europe
Melody Music  & M-LS 502: setprijs 649 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE