REVIEWBel canto

Virtual Battery Supply (VBS)

Kilian Bakker | 17 januari 2011 | Bel canto

Het Bel Canto Virtual Battery onderzoek begon als een experiment om vast te stellen (horen) of een praktisch wissel-naar-gelijkstroom voedingsalternatief voor een forse loodbatterij met gelijke of zelfs betere levering van stabiele gelijkstroom mogelijk was. Simpel gezegd; the best of both worlds. De Bel Canto VB technologie imiteert in feite een 12V accu. De VBS1 doet dat met een SMPS die 12 gelijkspanning opwekt, gevolgd door een energieopslag en filter-sectie met de capaciteit van een uit de kluiten gewassen accu. Daarop volgen per benodigde spanningsrail individuele kleinere SMPSjes met miniatuurtrafo`s die elk eindigen in een zeer stabiele bipolaire voeding met een extreem lage ruisvloer, tien tot honderd keer lager dan dat van de beste lineaire voedingen.


Bel Canto VBS1...of de REF150S. Of toch de Phono 3? Aan het kastje is het niet te zien.

Met een VBS1 wordt het eigen ruis- en storingsniveau van de beste versterkertrappen benaderd of zelfs verbeterd (de 12VDC uitgang heeft een storingsniveau van zo`n 6 microVolt RMS) zodat de voeding van een Bel Canto VB-bron of voortrap niet langer de lawaaischopper van het component is. De enorme buffercapaciteit en zeer lage impedantie maken dat honderden Ampères in principe te allen tijde ter beschikking staan voor de afnemer, in dit geval een hoogwaardige lijnniveau voorversterker. Overkill? Op de maximale stroomleverantie van de VBS1 zal de PRE3 weliswaar nimmer een beroep doen maar dat de onwrikbaarheid en storingsvrijheid van een dergelijke voeding zijn auditieve vruchten afwerpt is reeds veelvuldig bewezen (denk aan Gryphon, Naim, ASR, etc). Overigens is de VBS1 van drie uitgangen voorzien waarmee men bijvoorbeeld de Bel Canto CD-2 speler, de DAC3.5VB en de PRE3VB kan voeden (de DAC & PRE moet men dan kiezen in VB vorm, of laten ombouwen; de CD-2 werkt reeds in standaard uitvoering met een VBS voeding). Voor wie één eOne component met VBS wil voeden, is er de meer betaalbare LNS1. Wanneer er reeds plannen voor toekomstige eOne-VB uitbreidingen zijn, kan het voordeliger zijn om een VBS1 te kiezen.     


REF150S

De REF150S is de junior stereo eindversterker uit Bel Canto`s Reference toplijn. Het levert 75 Watt RMS bij 8 Ohm belasting en 150 bij 4 Ohm (en vrijwel hetzelfde vermogen bij 3 Ohm, de absolute minimum belastings-impedantie). In principe is de REF150S dezelfde versterker als de meer betaalbare S125, met als kenmerkend onderscheid de REF module. Dat bestaat uit een discrete, zeer snelle `full wave` gelijkrichter/doubler met daarachter een fikse buffer/filtersectie met 400 Joules opslagcapaciteit.


Input van de REF150S - foto: Kilian Bakker

De REF board levert daarmee circa 324 Volt gelijkspanning aan de ICEpower hoogfrequent-schakelende analoge versterker. Het resultaat is een hogere ongevoeligheid voor lichtnet-gerelateerde ongerechtigheden maar ook een meer stabiele en daadkrachtige stroomtoelevering, wat zich onder andere uit in een licht toegenomen maximaal uitgangsvermogen (75 Watt versus de aanvankelijke 65 Watt). Alle Bel Canto eOne eindversterkers zijn opgebouwd rond ICEpower versterkermodules met geïntegreerde schakelende  voedingen, waar een hoogohmige gebalanceerde Bel Canto signaal/buffertrap aan wordt toegevoegd. Bel Canto zegt veel aandacht te besteden aan de inganstrappen van hun eindversterkers die zijn opgebouwd met hoogwaardige actieve en passieve componenten waaronder 0,1% weerstanden en ontkoppelcondensatoren met een lage interne weerstand.


En dit is dus de REF150S...denken we.

Twee ingangen zijn voorhanden (die niet simultaan kunnen worden gebruikt); ongebalanceerde cinchbussen en een paar differentiaal-ingangen in de vorm van twee Neutrik XLR aansluitingen. De cinchbussen zijn onverguld. Niet wat men zou verwachten bij een dergelijke versterker maar de heer Stronczer denkt graag door en er blijkt dan ook meer achter te zitten. Navraag bij the man himself leverde de volgende uitleg op: "ik vertrouw deze cinchbussen meer dan het gemiddelde vergulde type en goudopdamping is van ondergeschikt belang wanneer er al nikkel over het messing is aangebracht". Daar zit wat in; de meeste vergulde aansluitingen met hoogglans oppervlak zijn reeds van nikkel voorzien, wat de daarover aangebrachte goudlaag vrijwel nutteloos maakt. Recent hebben nieuwe apparaatklemmen de connectivity aan de uitgang van de REF150S en S125 verbeterd (aanvankelijk werden die versterkers geleverd met 4mm bussen). De toepassing van vorken is nu mogelijk, een pluspunt want veel hoogwaardige luidsprekerkabels worden standaard geconfectioneerd met vorken. Daarnaast kan het wat ruimtebesparing achter het chassis opleveren (alhoewel een haakse 4mm plug in een verzonken 4mm bus ook zeer compact kan zijn, getuige de Naim NACA5 luidspreker-connector). 


EDITORS' CHOICE