REVIEWMarantz

Ken’s Technieken

Ken zei al in Zeist dat hij erg veel onderzoek heeft moeten doen om de klankeigenschappen in de KI Pearl Lite zo goed mogelijk te krijgen. Ken en zijn team kunnen natuurlijk putten uit de hoog aangeschreven technieken van het merk Marantz en terugvallen op jarenlange ervaring. Dit alles resulteerde in een prettige synergie. Het moet voor iemand als Ken Ishiwata een feestje zijn om de keuze te hebben uit alle onderdelen die het merk zelf beschikbaar heeft en er iets moois van te mogen creëren. De liefde voor muziek, die hem nog steeds drijft (hij vertelde me tijdens de Marantz Huisshow dat hij van veel muziekstijlen houdt en gerust een metalplaat opzet…) is natuurlijk een ideaal uitgangspunt in deze. 

De versterker is opgebouwd volgens het discrete ‘Current Feedback’ systeem en kreeg een geheel nieuwe voeding. Er werd gekozen voor een dubbel afgeschermde en fors uitgevallen ringkerntransformator en Marantz’ eigen HDAM-SA3 technologie. Het chassis van de versterker is voorzien van koperlaag. Er zitten zes ingangen op de PM-KI Pearl Lite versterker, waaronder een MM-voorversterkte phono ingang. Deze is ook voorzien van de discrete Current Feedback technieken. Verder een dubbel paar luidsprekeraansluitingen, een uitgang naar een eventueel toe te voegen eindversterker en een power amp ingang, waardoor de versterker kan worden opgenomen in een meerkanaals opstelling, met behoud van een hoogwaardige stereofunctie. Hiervoor moet de daarvoor bestemde knop op de versterker zelf drie seconden lang worden ingedrukt. Terug van heel lang weggeweest is de toonregeling voor laag, hoog en midden op de versterker. Ken Ishiwata zei hiervoor gekozen te hebben om, met name voor jonge luisteraars, mp3-bestanden beter te kunnen laten klinken. De versterker levert twee maal zeventig Watt vermogen bij een acht Ohm impedantie, heeft een dempingsfactor van 100 en een totale harmonische vervorming van slechts 0.0002%. Bij zowel de versterker als de super audio cd-speler wordt een zeer ergonomisch ontworpen afstandsbediening geleverd, die binnen een dag went.

Het loopwerk in de Pearl Lite serie is eveneens opgebouwd volgens de HDAM techniek en kent ook een afgeschermde trafo. Net als de versterker heeft de speler een hoofdtelefoonaansluiting met regelbaar volumeniveau, mooie zijpanelen en een verkoperd chassis. Aan de voorzijde zit ook een usb (type A) input, waarop usb-sticks met MP3 of WMA bestanden kunnen worden aangesloten. Ook Apple’s iPhone en iPod worden door deze ingang volledig ondersteund. Aan de achterzijde zitten natuurlijk een (symmetrisch opgebouwde) cinch stekker-uitgang naar de versterker toe, een losse voedingskabelaansluiting en een digitale output in zowel Toslink als coaxiale uitvoering. Maar ook een tweetal digitale ingangen, waardoor de SA-KI Pearl Lite ook als losse DAC inzetbaar is: leuk voor het upgraden van het geluid van een digitale decoder, iPod dockingstation of een streamer zoals een Squeezebox of Sonos. Daarnaast zit een usb type B aansluiting, die bestanden vanaf een laptop of PC kan verwerken. Deze aansluiting ondersteunt bestanden van maximaal 96kHz/24bit en gebruikt de processor van het aangesloten medium als masterclock.

Het is wel jammer dat de speler geen FLAC-bestanden ondersteunt. De door Ken Ishiwata gekozen DAC in de speler is de Cirrus CS4398 en het decoderen geschiedt middels een Xiron MT1389EE chipset. De speler kent een frequentiebereik van 2Hz tot 50kHz (+0, -3dB), een signaal/ruis-verhouding van 110 dB en dezelfde lage harmonische vervorming als zijn versterkende broeder. Het standby stroomverbruik ligt overigens op een zeer lage 25 Watt, tijdens gebruik loopt dit op tot 200 Watt. Iets waar muziekliefhebbers vaak weinig mee op hebben, maar wel vermeldenswaardig.

MERK

EDITORS' CHOICE