REVIEWBose

VideoWave

Marc Brekelmans | 20 mei 2011 | Bose

Maar liefst tien jaar hebben de technici van Bose gewerkt aan het VideoWave systeem. Met als resultaat een televisiescherm met daarin een complete surroundset, inclusief subwoofer: klein en onopvallend, maar met een groots geluid. 

Een blik achter het scherm laat zien dat de Bose televisies een flink stuk dieper is dan we inmiddels gewend zijn van schermen met een dergelijke schermdiameter. Ik schat de diepte op zo’n 10 cm. In vergelijking met de aloude beeldbuis dus nog steeds superplat. Die extra centimeters zijn nodig om een subwoofer en surround luidsprekers in de behuizing op te kunnen nemen.


Subwoofer

Die subwoofer is een fraai staaltje techniek: zes kleinere basunits zijn in twee rijen van drie, met de magneten naar elkaar toe, in een push-pull configuratie geplaatst. De akoestische output van deze zes woofers wordt via een gevouwen pijp naar de onderzijde van het scherm geleid. Door deze specifieke opstelling van de woofers worden trillingen in de kast geëlimineerd en produceert de VideoWave toch volwassen lage tonen. Ik kan me voorstellen dat deze - op het oog eenvoudige - oplossing de ingenieurs van Bose de nodige hoofdbrekens heeft gekost.


Duidelijk zijn in het midden de zes woofers te zien die mbv de - met blauw gemarkeerde - gevouwen pijp de lage tonen produceren 
 
Surround

Maar met alleen een geïntegreerde subwoofer ben je er natuurlijk nog niet als je een compleet surround systeem wil emuleren; je moet ook voor ruimtelijke informatie zorgen. Ook daarvoor hebben de knappe koppen van Bose iets bedacht: PhaseGuide geheten. De werking van de PhaseGuide wordt me uitgelegd door middel van een op een Lightsaber - excuses voor de niet Star Wars fanaten - lijkend ‘zwaard’, dat een sprookjesachtig geluid van rinkelende belletjes produceert. Op de punt van het zwaard is ter verduidelijking een laserlampje gemonteerd. Door met het PhaseGuide zwaard te zwaaien verplaatst de locatie van het geluid zich mee met de locatie van het rode lichtje. Op deze manier is het mogelijk om het geluid boven, onder, links, rechts en zelfs achter iemand te plaatsen. 

De Phaseguide bestaat uit een aantal lange, parallel geplaatste lamellen die het geluid gebundeld uitsturen. In de VideoWave zitten twee PhaseGuide luidsprekers, een voor het linkerkanaal en een andere voor het rechterkanaal. Reflecties via wanden zorgen voor de exacte plaatsing van surround-informatie in het geluidsbeeld. En dat werkt verrassend goed. 

Aan de bovenzijde van het scherm bevinden zich nog een zevental luidsprekers, waarvan er drie links - en drie rechts in de kast gepositioneerd zijn. De zevende luidspreker zit precies in het midden van de bovenzijde.


Het systeem

Bij de VideoWave levert Bose een basisstation - Bose spreekt over een console - waarop alle aansluitingen naar externe apparatuur gemaakt kunnen worden. Zes bronnen kunnen op dit basisstation aangesloten worden, een dock voor je iPod wordt standaard meegeleverd. Vanuit het console gaat er slechts één kabel naar het VideoWave scherm. 



Ook aan de bediening heeft Bose veel aandacht besteed. Alle bronnen - ongeacht merk of type - accepteren rechtstreeks de stuursignalen van de Bose afstandsbediening. En ook deze remote is weer een fraai staaltje vormgeving en technisch vernuft. De ClickPad remote heeft een minimaal aantal fysieke knoppen. Het beeldscherm toont de beschikbare functies per bron, en via een aanraakgevoelig gedeelte op de ClickPad remote navigeer je door de opties. Op de televisie worden de opties rond de rand van het beeldscherm getoond, en eenzelfde vierkant is op de afstandsbediening te vinden. Navigeren gaat daardoor intuïtief en eenvoudig zonder je blik van het scherm te hoeven afwenden. Alle originele afstandsbedieningen kunnen in het laatje blijven. 


EDITORS' CHOICE