ARTIKELLogitech

Filmervaring

Redactie HiFi.nl | 08 juni 2011 | Logitech

De eerste DVD die voor die audiocompetitie uit de kast getrokken wordt, is Terminator 2 van James ‘Avatar’ Cameron. Niet in de minste plaats omwille van het THX testprogramma dat het schijfje bevat. Ten eerste krijg je zo de kans om te testen of alle instellingen juist zijn en alle stekkertjes op de goede plek zitten, en ten tweede weet je dat zo’n DVD precies het geluid geeft waar de set voor gemaakt is. Als de THX audiotest aangeeft dat alles klopt, kan de show beginnen. Het intro-filmpje nog voor de filmtitel in beeld komt, vertelt je dan eigenlijk al voldoende: de Sony heeft een waardige tegenstander. Het geluid van de vloeibaar metalen blobs die naar elkaar toe blobberen om het logo van het Tomlinson Holman geluidscertificaat te vormen (de X in THX staat voor crossover, maar is ook een knipoog naar het debuut van George Lucas, THX 1138), lijkt uit alle richtingen te komen. Als het logo vervolgens in duizenden glasscherven uit elkaar spat, wil je het liefst achter de bank duiken om vervelende verwondingen te voorkomen. Je bent dan ook direct vergeten dat Logitech een fabrikant van toch vooral computerelektronica is.

Na de prettige (geluids)ervaring van het vervolg van Terminator, volgt Heat (1995) van Michael Mann, de film die er met een legendarische scène in slaagde Robert De Niro en Al Pacino voor het eerst samen in beeld te krijgen. Niet direct interessant voor een audiotest, maar de film aanzetten is ‘m afkijken. Waar het echter wel om te doen is, is de shoot-out op ongeveer twee-derde; een vijf minuten durend spektakel dat in het genre van de misdaadfilm eigenlijk zijn gelijke niet kent. En daarom bijzonder geschikt is voor de echte vuurdoop van de Z906: is het geluid vooral hard en ongeleid, of heb je het idee midden op de bewuste straat te staan, terwijl je weg moeten duiken voor rondvliegende kogels? Het antwoord ligt duidelijk dichter bij het tweede: Logitech kan tevreden zijn over de beleving die ze voor dit geld uit een setje kleine luidsprekers weten te toveren. Het geluid is weliswaar minder surround dan de eerdere THX ervaring en het geweld klinkt enigszins afstandelijk, maar dat is voornamelijk te wijten aan de kwaliteit van de DVD - het schijfje van Terminator 2 heeft immers al aangetoond wat de Logitech set aan kan.

Gedurende een aantal weken hebben diverse andere DVD’s hun weg naar de Sony speler gevonden, die langzaam begint te wennen aan zijn nieuwe collega’s. De ervaring is over het algemeen steeds hetzelfde. De Logitech Z906 combineert een redelijk sterke en zuivere beleving met het basgeluid van een mooi vormgegeven sub, die alles tussen ‘aardige achtergrondbrom’ tot ‘heipaal op speed’ wel aan kan. Ook op het gebied van muziek-DVD’s doet de Z906 aardig mee met de grotere jongens - voor het geld dat je ervoor betaalt. Met name het concert van Queen (Live At Wembley ’86) is ook op het setje met de subtiele zwarte boxjes en de gepoorte side-firing subwoofer gewoon genieten.


EDITORS' CHOICE