REVIEWNeat

Luisteren

De Motive SE2`s worden samen in één royale doos verpakt en omgeven door stevige schuimblokken. De meegeleverde spikes zijn fraai afgewerkt en handig in gebruik. Het recensiepaar was afgewerkt in tijdloos ogend eikenfineer (wat mij deed denken aan het eikenhout wat Castle gebruikte toen het nog in de Pennines was gevestigd). Blond eiken staat goed staat op hoekige klankkasten, getuige de Neat Petite die altijd in die afwerking leverbaar is geweest. De Motive SE2 is geen doorsnee basreflex type; de baspoort bevindt zich aan de onderzijde. De sokkel heeft daarom een ronde uitsparing met een luchtkanaal aan voorzijde (zie foto). De meegeleverde spikes zijn vanwege de poort-positie en de geringe hoogte van de kast een must. De juiste vertikale aftstraalhoek kan daarmee worden ingeregeld (de kast leunt in standaard vorm al wat achterover op de sokkel) maar ook de afstand tussen sokkel en vloer kan met de spikes binnen een kleine marge worden gekozen zodat de baspoort een optimale luchtweerstand `ziet`. Er werd wat geëxperimenteerd met spike-hoogte bij gelijke vertikale tilt, als proef of dat invloed had op de laagweergave.

Alhoewel er verschillen hoorbaar waren (circa 2,5 centimeter bleek hier optimaal), was het niet dramatisch, wat waarschijnlijk te maken had met het feit dat de Motive SE2`s reeds op een dik tapijt stonden (hoge demping van refelecties en zelfs enige demping van het laag). Met de spikes goed geborgd stonden de kleine Neats ondanks hun bescheiden voetafdruk opmerkelijk stabiel. Dat is van cruciaal belang bij elke weergever; een werkelijk stabiele, spelingvrije en kanaalgelijke opstelling zorgt in alle opzichten voor van een betere weergave. De Motive SE2 torent niet boven het meubilair uit, zoals menig standstaander of 1 meter-plus vloerstaander, sterker nog, deze Neat is niet veel hoger dan het gemiddelde zitmeubilair. Dat zal voor velen een meer aangenaam uitzicht bieden dan een paar forse zuilen, laat staan paneelweergevers met maatje kast- of voordeur.

Toen de Motive 2 door ondergetekende werd besproken voor HiFi.nl werd het een vrolijke, levendige weergever bevonden. Al na enige albums bleek dat de SE2 versie een beduidend meer verfijnde, zelfs meer volwassen incarnatie van hetzelfde concept is. Betekent dat, dat de SE2 het aanstekelijke optimistische karakter heeft verloren? Nee, gelukkig niet; de SE2 komt weliswaar wat minder direct over en plaatst het beeld minder ver naar voren dan zijn standaard familielid maar het recensiepaar kon moeiteloos een brede glimlach van waardering op mijn gezicht toveren. Dankzij de EMIT units is de hoogfrequent-weergave opvallend fijnzinning en luchtig. Wie aan de geïnverteerde metaal-domes van de standaard Motive 2 is gewend zal deze presentatie op het eerste gehoor wellicht meer afstandelijk vinden maar bij langer luisteren ontpopt het zich als een weergave wat een beter diepteperspectief en meer inzicht in fijndetail geeft (denk aan de ademhaling van een zangeres of de differentiëring van individuele handklappen bij applaus). De laagweergave is nog altijd zeer elastisch maar de SE zet dat gedeelte van het spectrum tevens op meer gearticulleerde wijze neer. Het fijnzinnige en accurate gedrag van de EMITs brengt wel een meer sibillance-kritische stemweergave met zich mee; niet op confronterende wijze maar wel met een duidelijk benadrukt contrast tussen klinkers en medeklinkers.


EDITORS' CHOICE