REVIEWJamo

Draagcomfort en weergave

Bart Nijman | 07 juni 2011 | Jamo

Over het draagcomfort van de koptelefoon zijn ook geen klachten. De Jamo’s hebben een wat apart, licht gebogen vorm en zijn een beetje aan de dikke kant. Het ‘uiteinde’ wat in je oor verdwijnt is echter een soort dun stokje, waar rubberen dopjes (keuze uit drie meegeleverde formaten) overheen geschoven worden. Daarmee zit alleen het ‘luister-uiteinde’ in je oor en heb je geen hinder van de rest van de oordoppen. De rubberen hoesjes zijn licht van kleur en zo goed als doorzichtig, waardoor ze er een beetje goedkoop uit zien en vooral snel sporen van oorsmeer aan het licht brengen – toch iets waar je op gaat letten als je de dopjes uit je oor haalt in gezelschap, want het ziet er gewoon niet fris uit. Over het draagcomfort echter weer niets dan lof. We zullen niet opschrijven dat je ze na een tijdje helemaal niet meer voelt zitten, want het blijven twee dingen in je oor en iedereen ruziet wel eens met een snoertje. De dopjes zijn echter zeker niet opvallend aanwezig, dus van enige hinder is in ieder geval geen sprake. Vergeten dat je dopjes in je oren hebt, zal je desondanks niet snel gebeuren.

Het geluid dan. De hoofdtelefoons doen wat er van ze verwacht wordt in deze prijsklasse: subtiele doch goed waarneembare lage tonen, heldere vertolkingen van (zang)stemmen en een meer dan duidelijk onderscheid in instrumenten en muzikale lagen, ongeacht of er naar een 320 kbps MP3 geluisterd wordt, of naar een nummer in Apple Lossless formaat. Het geluid is prettig zacht, er zitten geen scherpe randen of ongepast harde klanken in – ook niet bij het luisteren naar muziek die wel neigt naar harde en/of ongepolijste klanken. Waarschijnlijk draagt dat gegeven trouwens meer bij aan het draagcomfort van de hoofdtelefoon dan de pasvorm en de fysieke aanwezigheid van de dopjes: je voelt ze sowieso altijd zitten, maar zolang er mooi, subtiel geluid wordt doorgegeven, zullen je oren niet snel gaan protesteren tegen de aanwezigheid van ‘herriemakers’ op korte afstand. Het snoer van de dopjes is wel een potentieel zorgenkindje, want hoewel de draden ondanks hun dunheid wel een vrij solide indruk maken, is draadbreuk doodsoorzaak nummer één onder veelgebruikte, vaak opgerolde of in jaszakken en tassen gefrommelde hoofdtelefoons. Met headsetjes in een prijsklasse rond de honderd euro, zou een wat dikker snoer wellicht een iets rustiger gevoel van duurzaamheid geven.

Opvallend genoeg kwamen de kleine speakertjes tijdens de testperiode het beste tot hun recht bij gebruik in combinatie met een laptop. Leuke ontdekking daarbij was dat het indrukken van het play/pause-knopje in het snoer er voor zorgt dat (in het geval van een Apple MacBook Pro althans) muziekprogramma iTunes wordt opgestart – zoals het dat ook doet als je op het toetsenbord van zo’n laptop op play/pause drukt. Vervolgens was het volume en het skippen van nummers ook op dezelfde manier te bedienen als op een iPod of iPhone. Maar de reden dat de speakers op een laptop zo goed werkten, was tijdens het kijken naar (gedownloade) series en films: de Jamo’tjes blijken uitermate geschikt voor een goede weergave van de audiosporen onder series en films. Bijkomend voordeel, waarschijnlijk, want kopers van deze dopjes zullen ze in de eerste plaats voor onderweg in telefoon of iPod willen gebruiken. Onder de streep, na optellen van functionaliteit, draagcomfort en audioweergave, is de Jamo wEAR In40i hoofdtelefoon zijn adviesprijs van 99,95 euro in ieder geval zeker waard. Maar doe wel voorzichtig met het snoertje.

MERK

EDITORS' CHOICE