REVIEWNaim Audio

N-stream en N-serve

Marc Brekelmans | 27 juni 2011 | Naim Audio

Waar veel netwerkspelers mijns inziens de mist ingaan is op het vlak van bedieningsgemak. De streamende audiofiel hecht daar vaak evenveel waarde aan als aan ultieme geluidskwaliteit. Ook voor ondergetekende is dit doorslaggevend bij de keuze voor een netwerkspeler. Gelukkig onderkennen ze dat bij Naim en kun je via de App-store een Grafic User Interface (GUI) downloaden... Twee verschillende versies zelfs: de N-stream (voor alle Naim streamers) en de N-serve (alleen voor Naim servers), waarvan de laatste de meest uitgebreide en prettigste interface heeft.

Met N-serve kun je zoeken via de gebruikelijke map ‘artiesten’ en ‘albums’, maar daarnaast is het ook mogelijk je collectie te doorzoeken op ‘genre’, ‘uitvoerenden’ (erg leuk), ‘componisten’ en ‘dirigenten’.  Dat komt omdat de UnitiServe - waar de N-serve software voor is geschreven - gebruik maakt van de meest uitgebreide versie van de AMG database waarin je informatie over muzikanten en dirigenten kunt vinden. Bij het rippen via de UnitiServe zal de UnitiServe de AMG database raadplegen en alle relevante informatie als metadata op de harde schijf wegschrijven. En dat is bijzonder, omdat WAV bestanden normaliter geen metadata kunnen bevatten. Dat is meteen ook de reden waarom de N-stream software deze mogelijkheid niet biedt: de benodigde metadata is namelijk alleen via de UnitiServe voorhanden. Als je een NDX koopt zal je dus moeten werken met de minder uitgebreide N-stream software.

Minpuntje aan de huidige software is dat het nog niet mogelijk is om playlists te maken, maar navraag bij de importeur leert dat daar aan gewerkt wordt. Een beta-versie met deze functionaliteit zou al voorhanden zijn.

Daarnaast mis ik in de software nog wat handigheidjes zoals het sorteren van de cover-art per artiest, dus beginnend met alle albums van ABBA en eindigend met alle albums van ZZ Top. Albums worden nu uitsluitend gesorteerd op albumtitel, wat in mijn geval betekent dat de cover-art begint met 100% Fun van Matthew Sweet en eindigt met Zooropa van U2.

Let The Children Play
Okee, de UnitiServe en de NDX hebben een plekje gevonden in mijn audiomeubel: de UnitiServe digitaal aangesloten via mijn eigen Naim DAC, de NDX rechtstreeks naar de Audio Research LS2 MkII voorversterker én digitaal via de Naim DAC. Als eindversterker dient mijn TacT SDA2175 en de weergevers zijn afwisselend PMC FB1+ transmissielijnen en de nieuwe Audio Physic Scorpio 25’s. Als luidsprekerkabel maak ik gebruik van AudioQuest Redwood, interlinks zijn van Siltech, Chord Company, Nordost en Crystal Cable.

Muziek wordt, via de Netgear 3DHD Wireless Home Theater Networking Kit, semi-draadloos gestreamd vanaf mijn Synology NAS. Ter vergelijk dient mijn Squeezebox Duet met BOTWS voeding die middels een Chord Company Signature digitale interlink verbonden is met de Naim DAC. Na wat gestoei met de N-stream App vindt de NDX mijn muziekmap op de NAS. Het laden van cover-art duurt enige tijd, maar dat is gezien de kleine 3000 albums op de NAS op zich niet vreemd. Na een nachtje indexeren worden alle covers getoond en is het eenvoudig navigeren door de bestanden. Alle cover-art wordt in de cache opgeslagen, waardoor na de eerste installatie alle albums en bijbehorende covers meteen voorhanden zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE