REVIEW

Geluidsweergave en soundtrack

Sander van der Heide | 24 juni 2011

Het surround geluid is niet zo surround als je bij een film als deze zou verwachten: de effecten blijven meer voor in het stereobeeld liggen en af en toe hoor je wat raceauto’s achter je doorrijden. De stemmen staan netjes strak in het midden en klinken erg verstaanbaar. De muziek is juist het meest in surround te horen, dat wil zeggen, de reflecties van het signaal om je heen. Het geeft een aparte gewaarwording, maar het heeft een groot voordeel: er zit elkaar niets in de weg.

De audiotrack was in zijn geheel ongeveer één frame eerder dan het beeld. Als je erop gaat letten gaat het je storen, dus probeer het weer te vergeten. Zo niet, laat ons dan weten of je hetzelfde waarnam, want het kan natuurlijk goed de afstelling van de installatie zijn van de betreffende bioscoop waar de persvoorstelling plaats had.

(klikbaar voor groter formaat)

Soundtrack

De soundtrack bestaat net als bij de eerste Cars-film uit gedeeltelijk wat popsongs en de originele score van de film. Deze laatste is geschreven door Michael Giacchino. Hij is bekend van eerdere Pixarfilms als Ratatouille, Up en The Incredibles, alsook van series als Lost en Fringe. De composities zijn enorm divers en slingeren van grotesk 93-koppig orkest naar James Bond-achtige jaren-60 muziek met van die typerende lage Shadows Fender-gitaren. Hoe knap ook gedaan, het deed me minder dan de prachtige scores die hij schreef voor Up of voor Ratatouille. Vooral de surf/spion-achtige tunes vond ik af en toe gewoon niet werken onder beelden.

De popsongs zijn minder prominent aanwezig als bij de eerste film en dat maakt de film op één of andere manier minder luchtig. De Cars-cover (ja, Cars, de band) “You Might Think” van Weezer, is de eerste die reeds 20 minuten in de film langskomt en klinkt enorm strak en lekker, daar hadden er best meer van in gemogen. Het is zeker de moeite waard om te blijven zitten bij de eindcredits. Hierbij wordt een magnifieke animatie vertoond en krijg je het nummer “Collision of Worlds” van Robbie Williams en Brad Paisley te horen.

De soundtrack is uitgebracht bij Walt Disney Records en is o.a. als download te koop bij iTunes en in zijn geheel en in goede kwaliteit te beluisteren op Spotify.

Het geheel

Al met al deed de hele film me toch minder dan de originele Cars. Het was chaotischer en soms iets teveel van het goede. Het is zeker niet één van de sterkste uit de studio van Pixar, vooral als het gaat om de karakters. Visueel is het daarentegen een genot om naar te kijken en de humor is heerlijk. Soms wat licht voorspelbaar, maar tot het eind toe nog steeds een ‘wie is nu de dader’-effect en dat is knap voor een film als deze. 

Film: 3/5

Beeld: 5/5

3D-gebruik: 5/5

Geluid: 4/5

Surround-gebruik: 3/5


EDITORS' CHOICE