Techniek, constructie en weergave

TECHNIEK
Voor we naar de luisterruimte op de HiFi redactie wandelen, is het aardig eerst de techniek en vooral de innovatie van de Britse audiofabrikant te bespreken. Om te beginnen zorgt de Carbon Braced Tweeter - met Nautilus buisbelasting – dat het opbreekpunt van het aluminium membraan naar 40kHz verschuift. De aluminium tweeter is net als bij de 800 Series Diamond op de bovenkant van de behuizing gemonteerd, met een strategisch geplaatste ring vervaardigd uit ultra-high modulus pitch-based carbon fiber. Wat? Ultra-high modulus pitch-based carbon fiber. Carbon fiber is een zeer lichte, maar zeer sterke koolstofvezel. Het resultaat is een verfijning van de muziek die vanuit de mocha luidsprekerkastjes met de zwarte grill weergegeven wordt.

CONSTRUCTIE
Uiteraard is ook de constructie van de behuizing van zeer groot belang. De binnenzijde van de PM1 is voorzien van het gepatenteerde Bowers & Wilkins Matrix-systeem, om kastkleuring tegen te gaan. Het element, dat op de foto rechts afgebeeld staat, is belangrijk om uit de compacte behuizing toch een groot geluidsbeeld te kunnen realiseren. De honingraatstructuur van het Matrix-systeem zorgt dat de trillingen van de bas en de druk in het kastje zo min mogelijk invloed hebben op de weergave. Ook het opvallende front- en toppaneel is een belangrijke factor in de voorbeeldige geluidsweergave van de PM1. De vormen zijn direct afgeleid van de ‘koppen’, zoals die ook te zien zijn bij de Diamond 800 en Diamond 802. Deze elementen verduidelijken de plaatsing van zowel de stemmen als de instrumenten in het geluidsbeeld van je muziekweergave.

LUISTERINDRUK
Om het verhaal compleet te maken, willen we uiteraard ook een indruk van die muzikale weergave in de bespreking opnemen. Om een impressie te krijgen, hebben we er op de redactie een aantal weken naar kunnen luisteren. In eerste instantie werden de luidsprekers voor `dagelijks` gebruik aangesloten aan een Lyngdorf versterker (Tact Millenium MK4), om muziek vanaf een Meridian Sooloos af te spelen. Zoals eerder al vermeld, weten de stijlvolle luidsprekers het geluid zodanig in de ruimte plaatsen, dat je meer aandacht hebt voor de muziek van de (individuele) artiesten dan voor het geluid van de luidsprekers. Uiteraard is ook de luisterruimte aangesproken voor een muzikale sessie. De PM1`s werden aangesloten aan onze Marantz set, eerder gebruikt voor onder meer deze recensie, om ook daarop een aantal albums voorbij te laten komen.

Daarbij valt logischerwijs hetzelfde op als in de redactieruimte; het geluid komt als de spreekwoordelijke muur vanaf de gehele achterwand, waarbij je de muziek niet direct herleidt tot de twee speakers. Een bijzonder prettige, zuivere klank ook, die alvast voorzichtig naar een conclusie stuurt: de PM1 produceert muziek, geen geluid. Dat wordt uitvergroot als we tot slot de Epson projector aanklikken om voor een definitief oordeel niet naar een CD, maar naar een Blu-ray te luisteren; én te kijken. De keus valt op BB King Live at Montreux (1993), het resultaat is waar we op basis van het voorgaande al op hoopten. De stem, zijn gitaar, de saxophonen van de band, de aanslagen van de drummer; al het geluid lijkt van achter het projectiescherm vandaan te komen. Je kunt je richten op de muziek van de individuele instrumenten in het beeld recht voor je, terwijl de muziek toch echt van de speakers in de hoeken komt..

Als je luidsprekers zoekt in dit segment – zowel qua prijs, uitstraling en geluidskwaliteit – is dit een speakerpaar dat meegenomen moet worden in de shortlist. Het resultaat van de laatste Britse innovatie is het feit dat je de aandacht kunt richten op de muziek van de artiesten, en niet op het geluid van de luidsprekers. De PM1 is een rasvertaler, die de boodschap van de muzikanten verstaanbaar maakt zonder dat je de tolk hoort praten.

Eigenschappen

  • Carbon Braced Tweeter
  • Nieuw ontwerp 13cm bas/middentoon unit
  • Matrix systeem toegepast in behuizing
  • Nieuw surround materiaal voor de tweeter
  • Extreem hoge kwaliteitsafwerking
  • Zeer elegante verschijning
  • Imponerende geluidsweergave

Prijs:

PM1                  € 2.500 per paar
PM1 statief        € 500 per paar

MERK

EDITORS' CHOICE