REVIEWPhilips

Aan de slag

Marc Brekelmans | 28 november 2011 | Philips

Het mag gezegd worden: de twee kastjes waaruit de Harmony DCD8000 is opgebouwd zijn erg mooi afgewerkt. Geborsteld aluminium en strakke lijnen die aan de zijkanten met een elegante boog in het front overlopen. De grote volumeknop licht subtiel op bij het wijzigen van het geluidsniveau, maar helaas wel met een flinke tijdsvertraging. Dat geluidsniveau is in 40 stappen te regelen voordat het display aangeeft dat het maximum is bereikt. Goed voor de levensduur van de luidsprekers, maar voor liefhebbers van wapperende broekspijpen ruimschoots onvoldoende.

De verbinding tussen dvd-speler en versterker wordt gevormd door een speciale kabel waarover zowel signaal als stroom voor de dvd-speler wordt getransporteerd.

Muziekliefhebbers als we zijn hebben we de beeldkwaliteit van deze set niet serieus beoordeeld. Het volstaat wat mij betreft om te zeggen dat er weinig op aan is te merken. Nee, het is de geluidskwaliteit waar we erg benieuwd naar zijn. Daarvoor gebruiken we naast de dvd-speler van de set ook de USB-ingang (uitsluitend MP3/WMA) en de AUX-ingang waarop we een Squeezebox Classic hebben aangesloten. Materiaal dat via de Squeezebox wordt aangeleverd is in het verliesvrij gecomprimeerde FLAC-formaat opgenomen.


Als je de tuner voor het eerst in gebruik neemt gaat deze in de ‘auto install’ modus. Door op de ‘play’ toets te drukken gaat de Harmony op zoek naar aanwezige radiostations en zet die automatisch in het geheugen. Erg handig en goed doordacht. Met het bijgeleverde antenne-kabeltje is de kwaliteit van de radiozenders die uit ‘de lucht’ geplukt worden zeer behoorlijk. Op de beste stations haast storingsvrij, op de wat zwakkere zenders met een lichte ruis op de achtergrond.

Ook de MP3-bestanden die ik via de, netjes met een dekseltje afgewerkte, USB-ingang op het front afspeel klinken zeer behoorlijk. Ook heeft de Philips geen probleem met de eveneens op de stick aanwezige data-bestanden. Feilloos start de Harmony met de eerste track. De geluidskwaliteit van de MP3’s is zelfs verrassend te noemen. Dynamiek is natuurlijk beperkt, maar het geheel klinkt redelijk volwassen en natuurlijk. Het laag is wat ongedefinieerd en wollig, maar het middengebied is schoon en correct. De meeste kopers van een Harmony set zullen zonder meer tevreden zijn met de geboden geluidskwaliteit via de USB-ingang.


De verwachtingen voor muziekweergave via de dvd-speler en de Squeezebox liggen een stuk hoger. De marketing-blurp op de doos belooft namelijk dat de Harmony Hifi ‘Natural, true-to-life sound’ biedt. Een gewaagde bewering. De Harmony maakt volgens Philips ook nog eens gebruik van ClariSound. Volgens Philips zorgt ClariSound er middels de (half) buiten de kast geplaatste tweeters voor dat de hoge tonen minder gebundeld worden en daardoor ruimtelijker klinken.

MERK

EDITORS' CHOICE