REVIEWAudio Pro

USB dongle

De USB connector van de TX100 zender past direct op een PC of Mac die de dongle zal herkennen als een externe geluidskaart. Vanuit deze TX100 zender kan je audio verzenden naar de RX100 ontvanger die er eveneens uitziet als een USB-dongle. De RX100 ontvanger krijgt zijn voeding via de USB aansluiting en kan dus worden aangesloten op iedere versterker of receiver met USB. Het audiosignaal wordt met een minijack kabel vanuit de RX100 ontvanger naar een ingang van de versterker gevoerd en je hebt geluid.

Als de versterker geen USB heeft kan hij ook stand-alone worden gebruikt met een Audio Pro 230V USB adapter. Zowel de TX100 zender als de RX100 ontvanger zijn stand-alone te gebruiken voor het maken van een draadloze verbinding. De audio wordt dan in en uit de dongles gevoerd via zo’n minijack kabel. De TX100 en RX100 worden samen als WF100 set verkocht en zijn voorzien van een 3-standenschakelaar zodat er drie systemen naast elkaar kunnen worden gebruikt voor het creëren van drie zones.

Naast de losse RX100 ontvanger heeft Audio Pro een serie actieve luidsprekers waar de ontvanger reeds is ingebouwd. Deze Living serie bestaat uit de LV1 stereo tafelluidspreker, de LV2 boekenplankmonitor en de LV3 vloerstaande luidspreker. Daarnaast is er nog de LVSUB subwoofer. Alle Living modellen zijn actief en worden geleverd met draadloze infrarood afstandsbediening.

Echt Plug-and-play

Plug-and-play is een gevaarlijke term in de techniek omdat maar weinig fabrikanten dat echt helemaal waar weten te maken. Het installeren van de Audio Pro systemen is echter heel simpel. De TX100 dongle wordt automatisch door een computer herkend en als je weet hoe je vervolgens het juiste audioapparaat voor weergave uit de computer moet instellen dan heb je een werkend systeem. Als je de TX100 en RX100 stand-alone gebruikt dan is het helemaal simpel en slechts een kwestie van de voedingen aansluiten, de juiste house-code kiezen en de verbinding is een feit.

Een TX100 zender is universeel inzetbaar en kan ook direct vanuit een NAS worden aangestuurd of in een systeem met Apples’s AirPlay of een Squeezebox server worden gebruikt met een besturing vanaf je iPod/iPhone/iPad. Het voert te ver om hier echt alle mogelijke variaties en configuraties te beschrijven maar in principe heeft Audio Pro aan alle slimme mogelijkheden gedacht. Op de Audio Pro website worden die mogelijkheden haarfijn uitgelegd. Met deze componenten heb je in no-time een werkend systeem aan de praat.

Gebruik en weergave

Voor dit verhaal had ik alle modellen uit de Living serie in huis. De luidsprekers zijn leverbaar in zwart en wit en aan de buitenkant afgewerkt met soepel leer wat ze een hele chique uitstraling geeft. De compacte LV2 twee-weg basreflex monitor is het meest toegankelijke model van de drie. Hij voelt zwaar en solide aan en is voorzien van een afneembaar frontdoek. Een kleine LED achter het frontdoek geeft de actieve status aan. De afstandsbediening is super klein en valt daardoor een beetje in het niet bij de LV2 zelf. De werking is echter heel simpel met een mastervolume en drie separate zone volumeregelaars.

De Living luidsprekers hebben een fraaie vormgeving maar bieden meer audiokwaliteit dan veel vergelijkbare designproducten. De LV2 heeft een heel compleet klankbeeld met een opvallend diep laag. In de gemiddelde huiskamer is de toevoeging van de LVSUB daardoor niet snel nodig omdat de LV2 in zijn eentje al een compleet klankbeeld geeft. De LV2 is klein en moet je ook zo beoordelen. Diepe ronkende bassen horen niet echt bij de LV2 maar dat zullen de meeste kopers ook niet in hem zoeken. Het geluidsbeeld is zuiver en netjes met een diep ongeforceerd laag. De LV2 is ondanks de chique afwerking een onopvallende luidspreker met een verbazingwekkend goed geluid die daardoor in iedere situatie inzetbaar is. Hij heeft bovendien een eigen recensie. De vloerstaande LV3 is in tegenstelling tot de LV2 wel een luidspreker die gezien mag worden en is ook echt ontwikkeld voor in de huiskamer. Deze luidspreker is veel groter, biedt veel meer maar moet je ook met iets meer respect benaderen.


EDITORS' CHOICE